Wyznacz wartość b i c
Albert: Wyznacz wartość b i c dla których miejsca zerowe x1 i x2 funkcji f(x)=x2+bx+c spełniają warunki
:
|x1|+|x2|=2 |x1*x2|=1
wiem, że |c|=1 czyli c=−1 albo 1 ale co dalej?
24 lis 19:36
Albert:
24 lis 19:41
Kaja: |x1|+|x2|=2/()2
x12+2|x1x2|+x22=4
(x1+x2)2−2x1x2+2*1=4
b2−2c=2
b2−2=2 lub b2+2=2
b2=4 lub b2=0
b=2 lub b=−2 lub b=0
24 lis 19:42
Albert: dzięki
24 lis 19:50
Kaja: proszę
24 lis 19:50
majtaj5: Co się stało z wartością bezwzględną?
24 lis 20:26
majtaj5: Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
24 lis 20:45
majtaj5: nie rozumiem 3 linijki... Wie ktoś o co w tym chodzi?
24 lis 21:10