twierdzenie
xyz: Niech x oznacza srednia arytmetyczna liczb a, b, c. Uzasadnij, ze odchylenie standardowe
zestawu trzech liczb: a−x, b−x, c−x jest takie samo jak odchylenie zestawu liczb a, b, c.
21 lis 16:35
21 lis 16:43
21 lis 16:45
xyz: Czyli
x
1=1/3*(a+b+c)
x
2=1/3*(a+b+c)−x
1=0

σ
12=1/3*[(a−x
1)
2+(b−x
1)
2+(c−x
1)
2
troche bez sensu mi to wyszlo
21 lis 16:49
xyz: chyba ze z tego wychodzi ze
1/3*(a−x+b−x+c−x)=1/3(a+b+c)−x ⇒ x=1/3(a+b+c) co nalezalo dowiesc
?
21 lis 19:36
xyz: up
21 lis 21:50
Bizon:
... wypisujesz tu chyba "masło−maślane" −
| | a+b+c | |
jeśli mamy zestaw trzech liczb a, b, c to ich średnia |
| =x |
| | 3 | |
jeśli mamy zestaw trzech liczb a−x, b−x, c−x
| | a−x+b−x+c−x | | a+b+c | |
to ich średnia |
| = |
| −x=x−x=0 |
| | 3 | | 3 | |
| | (a−x)2+(b−x)2+(c−x)2 | |
w I przypadku licząc wariancję otrzymujesz σ12= |
| |
| | 3 | |
| | (a−x−0)2+(b−x−0)2+(c−x−0)2 | |
w II σ22= |
| ... więc  ? |
| | 3 | |
21 lis 22:18
xyz: a czyli jednak to:
x2=1/3*(a+b+c)−x1=0
ma sens
ok dzieki tyle chcialem wiedziec
21 lis 22:40