granica funkcyji
now: obliczyć granicę funkcji:
lim przy x→+∞ (x+1/x−2)x+3
20 lis 20:00
Krzysiek: przy takim zapisie to:
=[∞∞]=∞
20 lis 20:01
now: w odpowiedziach mam e3
20 lis 20:01
Krzysiek: widocznie jest inny przykład.
wskazówka: a+b/c≠(a+b)/c
20 lis 20:03
now: ((x+1)/(x−2))x+3
chyba o zapis ci chodzi kolego, proszę sprawdź teraz
20 lis 20:04
Krzysiek: no i teraz już masz symbol nieoznaczony 1
∞
| | 1 | |
skorzystaj z tego,że: (1+ |
| )f(x)→e, gdy limx→∞f(x)=∞ |
| | f(x) | |
20 lis 20:06
now: mógłbyś rozwiązać to zadanie, pozwoli mi to rozwiązać resztę podobnych zadań
20 lis 20:09
20 lis 20:19