matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice ciągu tak aby wyszła liczba e
rafi:
(
n+4
n+3
)
5
−
2
n
6 lis 12:59
Janek191:
n + 4
n + 4
n+3
a
n
= (
)
5 − 2n
= (
)
5
*(
)
2n
=
n + 3
n +3
n+4
1 +
4
n
(1 +
3
n
)
n
= (
)
5
*[
]
2
1 +
3
n
(1 +
4
n
)
n
więc
1 +0
e
3
lim a
n
= (
)
5
*[
]
2
= 1*[ e
3 − 4
]
2
= [ e
−1
]
2
= e
−2
1 + 0
e
4
n ⇒
∞
6 lis 13:32