Jak obliczyć granicę ciągu z liczbą e
LaBruja: Jak obliczyć taką granicę, używając liczby e
lim
x→∞(1−
4n)
−n+3
Będę wdzięczna jak ktoś jeszcze mi wytłumaczy, jak się ogólnie to robi, kiedy w potędze jest
coś bardziej skomplikowanego z n
10 lis 11:12
wredulus_pospolitus:
nauczyć się:
| | a | |
lim (1+ |
| )*{f(n)/a * 'coś'} = e1 * (lim 'coś') |
| | f(n) | |
10 lis 11:17
LaBruja: wiem to tylko nie potrafię zastosować jak mam n+coś w potędze
lim (1−4n)−n+3= lim [(1−4n)−n4+34]4=
i teraz nie wiem czy e4 czy e4*"coś"... w Krysickich w odpowiedziach jet e4
10 lis 11:28
LaBruja: Może widział ktoś gdzieś jaką stronę z podobnymi rozwiązanymi przykładami i by mi podesłał?
10 lis 12:06
LaBruja: Haaalo ktoś mi powie, co zrobić z tym 34 w potędze?
10 lis 12:29
10 lis 12:33
LaBruja: dzięki!
10 lis 12:37