madzik.: cześć wszystkim.
jestem totalną humanistką i nie potrafię dać sobie rady z usuwaniem niewymierności z
mianownika. w ogóle mi nie wychodzą poprawne wyniki. czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak
to policzyć?
b) 4/3√2 ?
c) 1/6+√2 ?
f) 2√3-1/2{3}+2?
proszę tylko o te przykłady i sposób ich obliczenia, a nie same wyniki.
postaram się resztę zadania zrobić sama (;
pozdrawiam!
iii... z góry dziękuję.
PS piszę tutaj -> / jako kreskę ułamkową (; bo to wszystko to ułamki, w których na dole
jest liczba niewymierna.
30 wrz 18:23
v: 4/3
√2 = 4/3
√2 * 3
√2/3
√2 = 12
√2/18
skąd to 18? 3
√2 * 3
√2 = 3 * 3 * 2
2 bo
√2 *
√2 = |2| = 2
30 wrz 18:28
Jakub:
4
√2 4
√2 2
√2
------ * --------- = ------- = -------
3
√2 √2 3*2 3
1 6-
√2 6-
√2 6-
√2
-------- * --------- = ---------- = ------- (ze wzoru skróconego mnożenia
55)
6+
√2 6-
√2 36-2 34
trzeci przykład podobnie jak ten wyżej
Zobacz rozwiązania tych przykładów
1635
30 wrz 18:32
madzik.: a przykład f?

ja dobrze zrobiłam ten b) akurat, tak jak Ty.
szkoda, że z tyłu w książce jest inny wynik
30 wrz 18:33
Jakub:
2√3-1 2√3-2 4*3-4√3-2√3+2 12-6√3+2 14-6√3
----------- * ----------- = ------------------------ = -------------- = -----------
2√3+2 2√3-2 4*3-2 12-2 10
7-3√3
= ------------
5
30 wrz 19:48
madzik.: a czy 2√3 + 2 * 2√3 - 2 to nie 4*3 - 4?
30 wrz 20:56
Jakub: oczywiście mój błąd
30 wrz 21:32
kara: H=10cm
boki=5cm i 4cm
podstawy=11cm i 8cm
oblicz pole poctawy
23 paź 10:10