Ktoś może mi pomóc z logarytmem..?
Misia201: Ktoś mi może napisać rozwiązanie tego zadania..?
1/2log
4 18 − log
4 24 = .......?
tylko całe rozwiązanie po kolei bo nie ogarniam
Kamix: 12log
418=log
418
1/2=log
4√18
Teraz mam te same podstawy, więc korzystam z własności logarytmu, takiej, że
log
ax−log
ay=log
axy
Jak się będzie dało ładnie wyciągnąć logarytm, to pięknie, jak nie, to pokombinuj ze zmianą
podstawy logarytmu. A oby to uczynić, wiedza ta okaże ci się niezbędna:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html