Jak rozwiązać logarytm...
Misia201: Jak rozwiązać logarytm:
prosze ..pomocy.. i z wyjaśnieniem.. bo nie ogarniam tego
19 lis 19:32
Krzysiek: | | ba | |
alnb−lnc=lnba−lnc=ln |
| |
| | c | |
19 lis 19:33
Misia201: ... no tak czyli jak to wychodzi..? log4 18do {1}{2} przez co..? nie wychodzi no nie wiem ..
jak to zrobic
19 lis 19:36
Misia201: co 18do {1}{2} przez 24..

?
19 lis 19:37
Krzysiek: tak i 181/2=√18
19 lis 19:38
Misia201: no tak tylko mi to napisz po ludzku czyli log4 √18 : 24..nie wiem..
19 lis 19:40
Misia201: ale ile wyjdzie w końcu bo nie wiem.. co log4 3/4 do 1/2 czyli wynik jest jaki z tego.. nie
wiem jak tą całość zapisać..
19 lis 19:43
Krzysiek: √18=3√2
3√2/24=√2/8
i teraz zapisz to w postaci 2jakiejś potęgi
19 lis 19:44
Misia201: no nie rozumiem czyli log4 √2/8 czyli co wychodzi z tego..? no jak log4 2do 1/2potęgi : 2
do 3 potęgi czyli co log4 2 do −5/2 no bez sensu..
19 lis 19:48
Misia201: ....nie pasuje mi to..
19 lis 19:52
Misia201: ...
19 lis 19:55
19 lis 19:58
Misia201: dlaczego...? co 86035.. nie wiem ja nie umiem tego zrobic i chce miec po kolei napisane bo
inaczej nie ogarne... tego logarytmu bo nie wychodzi..
19 lis 19:59
19 lis 20:18
dero2005:
log
a b = x ⇔ a
x = b
nlog
a b = log
a b
n
| | b | |
loga b − loga c = loga |
| |
| | c | |
19 lis 20:34
Misia201: ok teraz rozumiem thx
19 lis 20:50
Mila:
| 1 | |
| log4 18 − log4 24 możesz tak: |
| 2 | |
| 1 | |
| *(log4(3)+log4(6))−[log4(4)+log4(6)]= |
| 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| log4(3)+ |
| log4(6)−1−log4(6)= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| (log4(3)−log4(6))−1= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | −1 | | 5 | |
= |
| log4( |
| )−1= |
| −1=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
19 lis 21:36