ciągi
as8210: Wcale nie łapie o co chodzi w tych ciągach.Wiedząc że w ciągu arytmetycznym an,wyraz a2=−7,a
wyraz a8=5 :a) wyznacz wyraz ogólny ciągu an. b)oblicz sumę Sn pierwszych dziesięciu wyrazów
ciągu an.
18 lis 23:55
5-latek: napisz wzor na ogolny wyraz ciagu arytmetycznego
19 lis 00:02
sas:
a
n = 5 + 2(n − 8) = 2n − 11
a
9 = 5 + 2 = 7, S
10 = 5(−7 + 7) = 0
19 lis 00:14
5-latek: I co myslisz ze zrozumial?
To teraz mu tlumacz dlaczego tak a nie inaczej
19 lis 00:21
sas:
niech sam trochę pogłówkuje, może zacznie rozumieć
19 lis 00:24
Janek191:
Wzór na n − ty wyraz ciągu arytmetycznego : an = a1 + (n −1)*r
więc
a2 = a1 + r = − 7
a8 = a1 + 7r = 5
Odejmujemy stronami
(a1 + 7r) − ( a1 + r) = 5 − (−7)
6r = 12
r = 2
====
a1 = − 7 − r = − 7 − 2 = − 9
=====================
an = a1 +( n −1)*r = − 9 + (n −1)2 = − 9 +2n − 2 = 2n − 11
==============================================
zatem
a10 = a1 +9r = − 9 + 9*2 = 9 lub a10 = 2*10 − 11 = 9
czyli
S10 = 0,5*( a1 + a10)*10 = 5*( − 9 + 9 ) = 0
========================================
19 lis 12:12
5-latek: Szcerze asie to chciales gotowca a nie zrozumiec .
Nawet nie raczyles odpisac na moj post ktory pojawij sie 7 minut po tym jak napisales o pomoc
wystarczylo napisac wiem wzor jet taki albo nie wiem . Masz rozwiazanie ale czy to rozumiesz
czy nie rozumiesz to juz nie moja broszka
19 lis 12:42
as8210: Powiem szczerze że ja naprawdę nie wiem który wzór jak i kiedy wykorzystać jak dla mnie to te
ciągi to totalna porażka ale dzięki bardzo za pomoc.Po przeanalizowaniu tego co tu od Was
dostałem może kiedyś połapię i będę wiedział od czego zacząć a mam jeszcze parę takich
zadanek do rozwiązania
20 lis 23:36
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html popatrz tutaj i przeanalizuj tam zamieszcone zadania .
jak kliknisz na niebieska strzalke masz rozwiazanie zadania . .
Popatrz teraz na link i napisz wzor na ogolny wyraz ciagu arytmetycznego a
n= .......
20 lis 23:42
as8210: an=a1+(n−1)*r
20 lis 23:47
as8210: niby to proste jak ktoś tłumaczy a jak sam się za to biorę to ... no nic nie tak od razu....
20 lis 23:51
5-latek: dobrze , czyli zeby rozwiazac podpunkt a bedziemy korzystac z tego wzoru
Ale zeby skorzystac z niego musimy znac ile wynosi wyraz a1 i roznica r .
napisz mi czy wiesz jak powstaje nastepny wyraz w ciagu arytmetycznym
20 lis 23:54
5-latek: Spkojnie ja pisze wolno wiec musisz troche poczekac .
poza tym wrocilem z pracy i musze cos jeszce zjesc
20 lis 23:55
as8210: no chyba chodzi o to an+1=an+r
21 lis 00:24
as8210: różnica to bedzie 12 w pamięci policzyłem a jak to się liczy?
21 lis 00:28
as8210: a nie to ja chyba obliczyłem q
21 lis 00:30
as8210: Przepraszam ale nawet nie zauważyłem która już godzina a jutro rano muszę wstać zajrzę jutro
może coś załapię z twoją pomocą Dzieki
21 lis 00:36
5-latek: tak chodzi o to .
Zeby zrozumiec ciag arytmetyczny to mamy 3 wzory na krzyz ale najwazniejsze jest zrozumiec jak
powstaja jego wyrazy
jesli jest tak jak napisales to mamy
a2=a1+r
wyraz a3=a2+r ale a2=a1+r wiec a3=a1+r+r=a1+2r
terz wyraz a4=a3+r ale znowu a3=a2+r czyli a4=a2+r+r to a4=a2+2r ale znowu
a2=a1+r wic a4=a1+r+2r to a4=a1+3r
Teraz popatrz dobrze
wyraz a4=a3+r ta 3 ktora stoi przy a3 +1r daje nam 4 wlasnie ta 4 ktora stoi przy
a4
a4=a2+2r 2 ktora stoi przy a2+2 ktore stoi przy 2r daje nam ta 4 ktora stoi przy a4
Wobec tego mozemy zaoisac ze np wyraz a5=a4+r lub a5=a3+2r lub a5=a2+3r lub
a5=a1+4r
Wobec tego napisz jak zapiszesz wyraz a7 = ....
21 lis 00:39
5-latek: Jutro bede na forum okolo 23 ja wroce z pracy
21 lis 00:41
as8210: no to niby było by proste a7=a6+r
21 lis 19:30
as8210: tak siedziałem i myślałem i to zadanie rozwiązałem w ten sposób możesz sprawdzić czy tak jest
ok? zwłaszcza punkt b
a
n=a
1+(n−1)*r
a
2=a
1+(2−1)*r=−7
a
8=a
1+(8−1)*r=5
no i tu a
1 i −a
1 się wyzerowało i zostało
6r=12/:6
r=2
a
1=a
2−r
a
1=−7−2
a
1=−9
a)a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=−9+(n−1)*2
a
n=−9+2
n−2
a
n=2
n−11
b) S
n=
a1+an2*n
S
10=
−9+2*10−112*10
S
10=
−9−92*10
S
10=0
21 lis 20:18
as8210: no i mam jeszcze takie w ciągu geometrycznym an dane są a1=36, a2=18 oblicz a4
czy tak jest dobrze?
r=a2−a1
r=18−36
r=−18
a4=36+(4−1)*(−18)
a4=36−54
a4=−18
21 lis 20:56
5-latek: Jesli chodzi o ciag arytmetyczny to dobrze zrobiles
MOgles podpunkt b ) zrobic tak
Masz wyraz a
1 dany i dana roznice r
Wiec wyraz a
10= a
1+9r = −9+9*2=−9+18=9 i teraz do wzoru na S
n za a
n wstwiasz a
10 i
wyliczasz sume S
n
Natomiast drugie zadanie jest policzone calkiem zle .
Ty masz policzyc n wyraz a
4 ale w ciagu geometrycznym a nie arytmetycznym
Wobec tego liczysz iloraz q a nie roznice r
Tu masz o ciagu geometrycznym
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html . Poczytaj to dobrze sobie i zrob zamieszcone tam zdania
Tak samo jak wciagu arytmetycznym musisz zrozumiec jak poswtaje kolejny wyaz tego ciagu .
jesli to zrozumiesz to dalej bedzie o wiele latwiej .
Mamy napisane ze kolejny wyraz tego ciagu powstaje przez przemnozenie wyrazu poprzdniego przez
iloraz q
To np wyraz a
2=a
1*q np wyraz a
3=a
2*q ale wyraz a
2=a
1*q to wyraz a
3=a
1*q
*q=a
1*q
2
Jeszcze pokaze na wyrazie a
4 − poprzednie wyraz to wyrz a
3 wiec a
4=a
3*q ale popatrz
wyzej a
3=a
2*q wiec a
4=a
2*q*q=a
2*q
2 ale znowu a
2=a
1*q wiec a
4=a
1*q*q
2=a
1*q
3
Musisz to sobie naprawde rozpisac i zrozumiec
Teraz wracamy do zadania . mamy dany wyraz a
1 i wyraz a
2 a wiemy ze
a2=a1*q
| | a2 | | 18 | | 1 | |
Wiec ztego mozemy obliczyc iloraz q wiec q= |
| to q= |
| = |
| |
| | a1 | | 36 | | 2 | |
Teraz tak jesli nie wiesz jak zapisac wyraz a
4 to mamy tam w linku podany wzor na ogolny
wuraz ciagu geometrycznego
an=a1*qn−1
Wobec tego a
4=a
1*q
4−1=a
1*q
3 czyli w miejsce n wstawiamy 4 . jesli bysmy chcieli
policzyc np wyraz 10 to w miejsc n wsoatwiamy do wzoru 10 i mamy a
10=a
1*q
10−1=a
1*q
9
| | 1 | | 1 | |
NO ale wracamy do naszego wyrazu a4=a1*q3= 36*( |
| )3=36* |
| = policz |
| | 2 | | 8 | |
| | a2 | | a3 | | a4 | | a5 | |
Teraz zauwaz ze |
| = |
| = |
| = |
| =.... itd=q |
| | a1 | | a2 | | a3 | | a4 | |
22 lis 00:22
5-latek: Wracajac do postu z 19.30 .
Pewnie ze to proste a
7=a
6+r a
7=a
5+2r a
7=a
4+3r i Ty dalej dokoncz
22 lis 00:29
5-latek: wracajac do postu z godziny 20.18 teraz przypatrzylem sie dobrze i w podpunkcie b jest blad
| | −9+9 | | −9−9 | |
ma byc tak S10= |
| *10 =0 a nie S10= |
| *10 Popraw to sobie OK?  |
| | 2 | | 2 | |
22 lis 01:02