rozwiąż równanie
s13: rozwiąż równania
b) (x−3)
2+5x
2=(2x+1)
2−x−1
sprawdź czy liczba 3 jest rozwiązaniem tego równania
18 lis 19:06
Hajtowy: a) wspólny mianownik i na 1 stronę
b) na 1 stronę wszystko, wymnóż.
Masz sprawdzić czy x=3.
18 lis 19:29
s13: dzięki za odp. ale i tak dalej nic z tego nie wiem bo ja szkołę skączyłam 15 lat temu a teraz
mi się zachciało średniego i powoli mam go dość
18 lis 19:45
Hajtowy: | | 3(x+5)−8(2x−1) | |
a) |
| =0 |
| | (2x−1)(x+5) | |
dokończ
b)
x
2−6x+9 + 5x
2 = 4x
2+4x+1−x−1
6x
2−6x+9 = 4x
2+4x
2x
2−10x−9 = 0
Policz Δ i pierwiastki
18 lis 19:47
s13: sorry że marnuję twój czas ale dalej nie wiem skąd ci sie to wszysto wzieło i jak to dokończyć
.babka dała nam to do zrobienia jako pracę semestralną a tego wogule jeszcze nie
przerabialiśmy więc nawet nie wiem pod jaki wzór to podstawiłes
18 lis 20:02
19 lis 00:37