vronkaaa: Usuń niewymieroność z mianownika... (nie ma takiego przykładu tutaj na forum, prosze o
pomoc)
w mianowniku jest: √2 + √3 + √4
w liczniku: 1
proszę o pomoc...
30 wrz 15:07
Jakub: √2+
√3+
√4 =
√2+
√3+2
Pomnóż licznik i mianownik przez
√2+
√3-2 i dalej ze wzorów skróconego mnożenia
55
(
√2+
√3+2)(
√2+
√3-2) = (
√2+
√3)
2-2
2 = 2+2*
√2*
√3+3-4 = 1-2
√6
Mając taką niewymierność w mianowniku już prosto ją usuniesz tak jak tutaj
1635
30 wrz 15:20
icpok: a cos takiego w mianowniku:
√2 + √3 + √5 na takiej samej zasadzie?
30 wrz 16:23
Jakub: Tak. W ten sam sposób.
30 wrz 16:32