:)
ILONA: WYZNACZ NAJWIĘKSZĄ I NAJMNIEJSZĄ WARTOŚĆ FUNKCJI
| | 1 | |
f(x) = − |
| (x + 4)(x − 2) w przedziale < −2, 1> |
| | 2 | |
18 lis 13:08
18 lis 13:09
ILONA: mam najpierw zamienić na postać ogólną?
18 lis 13:11
5-latek: tak .
18 lis 13:13
ILONA: a później policzyć deltę? tylko, że delta wyszła mi −12... więc nie wiem czy coś robię źle.
18 lis 13:14
5-latek: | | −delta | |
To nic ze delta wyszlo ujemna do wzoru na yw= |
| wstawisz do licznika −(−12)=12 |
| | 4a | |
18 lis 13:17
18 lis 13:26
Mila:

źle policzyłaś deltę, jest dodatnia, bo trójmian ma dwa miejsca zerowe.
II sposób:
znasz miejsca zerowe funkcji : x=−4, x=2
| | −4+2 | |
xw= |
| =−1∊<−2,1> zatem najwieksza wartość tej funkcji to |
| | 2 | |
| | 1 | | 9 | |
f(−1)=− |
| *(−1+4)*(−1−2)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Potem liczysz wartość na końcach przedziału i wybierasz mniejszą.
18 lis 15:36