matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji
ILONA:
1
f(x) = −
(x + 4)(x − 2) w przedziale < −2, 1>
2
18 lis 13:00
wredulus_pospolitus:
dubel:
https://matematykaszkolna.pl/forum/222554.html
18 lis 13:11
irena_1:
−4+2
x
w
=
=−1 ∊ <−2; 1>
2
1
1
f(−2)=−
(−2+4)(−2−2)=−
*2*(−4)=4
2
2
1
1
f(1)=−
*(1+4)(1−2)=−
*5*(−1)=2,5
2
2
1
1
f(−1)=−
*(−1+4)(−1−2)=−
*3*(−3)=4,5
2
2
Najmniejsza wartość w tym przedziale to f(1) =2,5, a największa to f(−1)=4,5
18 lis 13:13