klaudik18: 1−cos8x1+tgx=0
doszłam do tego, że cos8x=1 ∨ tgx= −1, ale wyniki wychodzą mi inne niż w odpowiedziach...
17 lis 19:05
Kaja: tgx nie może być równy −1, bo wtedy mianownik by był równy zero.
17 lis 19:08
klaudik18: wiem, czyli licznik musi sie równać 0, ale skoro mianownik jest równy 0 to całość jest 0, czyli
L=P
17 lis 19:20
17 lis 19:21
john2: źle mówię, moment
17 lis 19:22
john2: Najpierw wyznaczasz dziedzinę. Z dziedziny musisz wyłączyć te wartości x, dla których mianownik
będzie zerem, bo nie chcemy, żeby w mianowniku było zero.
17 lis 19:23
17 lis 19:27
klaudik18: czyli x≠−π4 + kπ
i co dalej?
17 lis 19:31
17 lis 19:35
john2: Napisz, czy w odpowiedziach jest tak samo
17 lis 19:37
17 lis 19:39
klaudik18: x=kπ4 a w odpowiedziach jest do całego zadania:x=kπ2 ∨ x=π4+kπ ∧ k∊C
17 lis 19:40
john2: Ale, ale, ale...nie wiem
Czy zadanie brzmi
Rozwiąż równanie
| 1 − cos8x | |
| = 0  |
| 1 + tgx | |
17 lis 19:46
17 lis 19:49
john2: | | kπ | |
No właśnie Mila. Potwierdzasz wynik x = |
| ? Bo Klaudik ma coś innego w odpowiedzi. |
| | 4 | |
17 lis 19:52
klaudik18: tak, rozwiąż równanie. ma wyjść x=kπ4 tak jak napisałam wcześniej
17 lis 20:02
john2: Aha, czyli niezbyt zrozumiałem Twoją wypowiedź z 19:40. ok
17 lis 20:05
klaudik18: nie, x=kπ2, przepraszam za ostatnią pomyłkę..
17 lis 20:10
Mila:
| | kπ | |
Klaudzik, x= |
| nie należy do dziedziny dla k nieparzystych zobacz rozwiązanie, |
| | 2 | |
dokladnie wypisałam, mam nadzieję, że nic nie pominęłam, a właściwie pominęłam to, co
potrzeba.
17 lis 20:19
klaudik18: to jak to ma być?! nie rozumiem....
17 lis 20:25
john2: Zadanie okazało się większe ode mnie.
Teraz zacząłem to sobie rysować, żeby znaleźć jakoś część wspólną naszego wyniku z warunkiem
dziedziny.
Wyszło mi
k = π
Ale pewnie znowu źle
17 lis 20:38
john2: Trzecie miało być x = kπ
17 lis 20:39
17 lis 20:42
Mila:
| | π | |
John, tg(x) nie istnieje dla x= |
| +kπ, |
| | 2 | |
| | −π | |
natomiast tgx≠−1⇔x≠ |
| +kπ |
| | 4 | |
x≠(−π/4)+kπ, x≠(π/2)+kπ
17 lis 22:18