| 1 − cos8x | ||
Jeśli to | = 0, to ja proponuję tak: | |
| 1 + tgx |
| 1 − cos8x | |
= 0 to będzie prawdą, gdy: | |
| 1 + tgx |
Da się chyba z wykresów odczytać
D:
| π | π | |||
x≠ | +kπ i x≠− | + kπ wyrzucimy te punkty z dziedziny | ||
| 2 | 4 |
| π | π | 3π | 5π | π | 3π | |||||||
− | , | , | , | ... − | , | |||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 4 | 4 |
| kπ | ||
x= | i x∊D analizujemy po kolei: | |
| 4 |
| π | 2π | 3π | 5π | 6π | 7π | |||||||
0, | , ( | nie), ( | nie), π, | , ( | nie), ( | nie), 2π | ||||||
| 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
| π | 5π | |||
0, | , π, | , 2π,... stąd | ||
| 4 | 4 |
| π | ||
x=kπ lub x= | +kπ k∊C | |
| 4 |