Logarytmy
Ania_Wrzos: zadanie 5.
Oblicz:
log4 log4 3√4 =
16 lis 11:18
john2: Zamień
3√4 na 4
1/3
Skorzystaj ze wzoru log
aa
k
| | | |
Zamień to na |
| i użyj kalkulatora |
| | log4 | |
16 lis 12:45
Ania_Wrzos: a nie mógłbyś tego rozpisac całego
16 lis 13:06
16 lis 13:16
Ania_Wrzos: a to zadanie dałoby rade zrobic
16 lis 13:30
Ania_Wrzos: Zadanie 6. dla jakich wartości x podane liczby maja sens liczbowy:
a) log przy podstawie x2−4 z 7=
b) log przy podstawie x+3 z 5=
c) log √4−x=
d) log przy podstawie 4 (x2−9)=
e) log przy podstawie 3 (x2−5x−6)=
16 lis 13:30
Ania_Wrzos: albo to
1. oblicz x jeżeli:
d) logx(2x+3)=0
Oblicz:
| | 1 | |
a) logx √3 , wiedząc, że log9 x= |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
b) wiedząc, że log3 2=p, oblicz..... log3 8, log3 18, log3 3 |
| |
| | 5 | |
16 lis 13:37
john2: Chyba wystarczy podać dziedzinę. Zgodnie z tym
https://matematykaszkolna.pl/strona/217.html
(patrz na warunki dla a i b)
a) x
2 − 4 > 0 oraz x
2 −4 ≠ 0, czyli
x
2 > 4 oraz x
2 ≠ 4
x > 2 lub x < −2 oraz x ≠ 2 i x ≠ −2
czyli x ∊ (−
∞,−2)∪(2, +
∞)
16 lis 13:40
john2: W 1. d) Wyznacz dziedzinę i skorzystaj z definicji:
logab = x, jeśli ax = b
16 lis 13:45
john2: | | 1 | |
w a) znowu skorzystaj z definicji, czyli jak zapisać log9x = |
| ? |
| | 2 | |
16 lis 13:47
john2: w b) korzystaj ze wzorów log
38 = log
32
3
korzystam z log
ax
k = klog
ax
log
32
3 = 3log
32 =

dalej,18 rozbij na 2*9 i skorzystaj z log
a(x*y) = log
ax + log
ay
16 lis 13:53