proszę o pomoc w zadaniach. Dla mnie to trudne:/
Natalia:
1. Ile jest powitań przy jednoczesnym spotkaniu 8 osób?
2. Działania na potęgach − wykorzystanie własności w zadaniach.
3. Oblicz 4
x+4 = 64
4. Rozwiąż nierówność 2
2x−4 * 4
2x−3 > 8
x−2
6. Oblicz (2*2)
2 :
√16 * (10
2)
2 =
Proszę o pomoc
14 lis 15:01
Hajtowy: | | | | 8*7 | |
1) | = |
| =4*7=28 przywitań |
| | | 2 | |
| | 5! | | 1*2*3*4*5 | | 120 | |
5) |
| = |
| = |
| =120  |
| | 0! | | 1 | | 1 | |
0! = 1 to jest wyjątek
14 lis 15:05
14 lis 15:08
Hajtowy: W 4 zadaniu potęgi dwójki zrób

(2
1)
2x−4 * (2
2)
2x−3 > (2
3)
x−2
A teraz już tylko z górki
14 lis 15:10
Natalia: Łatwo Ci mówić. Ja nie wiem jak mam ro zrobić. Jestem ciemna co do matmy, a mam to na jutro
zanieść

To zadanie 1 i 5 jest w całości zrobione?
14 lis 15:13
Hajtowy: 16x > 2x+4
8x > 16
14 lis 15:13
Hajtowy: 1 i 5 tak

Nie wiem o co chodzi w 2 zadaniu

To sama treść a nie zadanie
14 lis 15:14
Hajtowy: 6)
(2*2)
2 = 4
2 = 16
√16 = 4
(10
2)
2 = 100
2 = 10 000
Podstaw i wylicz
14 lis 15:17
Natalia: No właśnie ja takie polecenie dostałam heh. Sama się zastanawiam
14 lis 15:17
Natalia: Kto wymyślił ten przedmiot

Masakra. Chyba muszę się na korepetycje wybrać
14 lis 15:18
Hajtowy: Jeśli 6 zadanie wygląda :
To wtedy będzie :
| 16 | |
| * 10 000 = 4 * 10 000 = 40 000  |
| 4 | |
Jeśli inaczej to wygląda to napisz jak
14 lis 15:24
Natalia: Pomóż mi proszę
14 lis 15:25
Natalia: hmmm

Nie wiem, w ogóle co do czego to jest, wiesz ja tego w ogóle nie rozumiem
14 lis 15:26
Hajtowy: Pomagam ale nie rozumiem 2 zadania i zapisu 6

1,4,5,6 −> rozwiązane
3 jest banalne − spróbuj sama
14 lis 15:26
Natalia: O drugim zdaniu zapomnij, bo sama nie rozumiem o co w nim chodzi. Chyba podała tylko treść bez
działania

Nie wiem jak to trzecie zrobić, od czego zacząć. Wydaje się łatwe, ale ....
14 lis 15:34
Natalia: A które to jest zadanie 4?
14 lis 15:35
Natalia: A jakbym Ci wysłała jeszcze inne zadania to byś pomógł? Bo troszkę ich mam
14 lis 15:38
Hajtowy: Zależy co tam będzie i czy będę umiał je zrobić
14 lis 15:40
Natalia: Z tego co widzę to umiesz wszystko

A to zad. 3?
14 lis 15:43
Natalia: Moja koleżanka pod imieniem Ania ma wystawione zadania z tej samej pracy co ja. Mozesz sobie
zobaczyć

I wyślę dodatkowe
14 lis 15:45
Hajtowy: 4x + 44 = 43
4x = 4−1
x= −1
Wg mnie to tak wygląda, ale nie jestem pewny
14 lis 15:46
Natalia: | | 1 | |
1. Oblicz (− |
| )−4 + 2−2 = |
| | 2 | |
2. Rozwiąż równanie 2
x−4 * 8
3−2x = 4
3x−3 =
3. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = log
x (5x−2)
4. Uprość (3a
2b
−3)
2 = * 3ab =
14 lis 15:50
Natalia: Dziękuje bardzo

Tu wypisałam zadania, które jeszcze mam i dodatkowe te co ma Ania podane na
tej stronie
14 lis 15:51
Hajtowy: 5 zrobię bo najłatwiejsze.
Logarytmów nie lubię, więc nie zrobię

A potęgi (zadanie 1) jest banalne, zrobisz sama.
14 lis 15:53
Natalia: No nie wiem czy banalne..
14 lis 15:56
Hajtowy: Zadanie 1
16+0,25=16,25
14 lis 15:58
Natalia: 2. W urnie jest 6 kul od 1 do 6. Losujemy kolejno 6 kul bez zwracania. Ile jest możliwych
wyników losowania?
A to?
14 lis 15:58
Natalia: Czy takie to banalne było to nie wiem

A byłeś może na profilu ANIA?
14 lis 15:59
Hajtowy: 6 kul
1 − 6
Losujesz kolejno 6 kul, bez zwracania.
6*5 −> bo bez zwracania
30 wyników
O ile się nie mylę i dobrze myślę
14 lis 16:01
14 lis 16:01
Natalia: Aaa. Taki coś

A wyżej tych zadań nie umiesz?
14 lis 16:02
Natalia: Ale Ty jesteś szybki, dziękuje
14 lis 16:03
Natalia: To nie jest nawet połowa moich zadań
14 lis 16:09
Hajtowy: 4 zadanie to są wzory skróconego mnożenia... Nie dobijaj mnie, że nie potrafisz

2 zadanie − podobne robiłem wyżej... Nie chce mi się powtarzać tego samego

A 3 zadania nie ruszam bo w kulki zwane logarytmami nie jestem dobry
14 lis 16:10
Natalia: no niestety
14 lis 16:23
Piotr 10: W 3 zadaniu
x > 0 ⋀ x≠1 ⋀ 5x−2 > 0
14 lis 16:28
Natalia: Podobne może zadanie 2 było, ale trochę tak jakby inne
14 lis 16:28
Natalia: Podobne może zadanie 2 było, ale trochę tak jakby inne
14 lis 16:29
Natalia: Podobne może zadanie 2 było, ale trochę tak jakby inne
14 lis 16:29
Natalia: Poproszę o całe rozwiązanie zadania, a nie sam wynik
14 lis 16:30
Piotr 10: Ja podałem CI tylko co masz rozwiązać a jak chcesz więcej się dowiedzieć to tablica maturalna
strona 2 i wszystko masz wyjaśnione. Rozwiązywać za Ciebie nierówności nie będę
14 lis 16:32
Natalia: Są gdzieś a tej stronie własności logarytmu?
14 lis 16:35
Natalia: Spoko, dzięki
14 lis 16:36
14 lis 16:36
14 lis 16:36
Natalia: Dzięki
14 lis 16:37