hej. nie umiem tego rozwiazywac. pomozcie
pannnn: Rozwiąż równanie: 4x2 +2x −2 = 0
−3(x−3)(x+7)=0
14 lis 11:47
14 lis 11:55
14 lis 11:57
pannnn: w pierwszym przykladzie wyszla mi delta −28 i z powodu tego ze jest ujemna to nie ma
pierwiastkow i na tym mam zakonczyc, tak?
A w drugim to nie wiem co mam zrobic z tym...
14 lis 12:10
john2: Zła delta, delta = b2 − 4ac
nasze b = 2
nasze a = 4
nasze c = −2
14 lis 12:12
john2: Δ = 22 − 4*4*(−2) = ...
14 lis 12:13
john2: Zapoznaj się z postacią iloczynową. (drugi link)
Możesz łatwo odczytać rozwiązania.
−3(x − 3)(x + 7) = 0
x = 3 i x = −7
zresztą podstaw i zobaczysz, że tylko podstawiając jedną z tych liczb za x, otrzymamy zero
14 lis 12:16
pannnn: aj, wiec rozwiazanie bedzie y=4(x+1/4)2 − 2i1/4?
14 lis 12:20
john2: Rozwiązania w pierwszym:
x
1 = −1
14 lis 12:27
14 lis 12:29
pannnn: juz mi wyszlo, dziekuje
14 lis 12:49