PROSTE RÓWNANIA WYKŁADNICZE
tosia: rozwiąż równania
a) (2√2)x+1=1/4−x+2
b)(3√3)x=31?2x+1
c)(9/√3)x=3x+1
d)7√7)4x+2=(49/3√7)3x−6
PROSZE O DOKŁADNE ROZWIAZANIA
14 lis 11:27
wredulus_pospolitus:
byś przynajmniej zadała sobie trud aby to napisać a nie przekopiować z jakiegoś innego forum
14 lis 11:44
wredulus_pospolitus:
czy też excela
14 lis 11:44
14 lis 11:44
tosia: NIE MAM EXELA I NIE MA TYCH ZADAŃ W INNYM FORUM DAMN...
14 lis 11:46
tosia: (2√2)x+1=1/4−x+2
14 lis 11:49
tosia: (2√2)x+1=1/4−x+2
14 lis 11:49
john2: pisz w ten sposób ułamki: U {licznik} {mianownik}, bez spacji. Natomiast wykładnik tak
ptaszek{wykładnik}
14 lis 11:51
14 lis 11:53
14 lis 12:00
tosia: zadanie 8
14 lis 12:00
14 lis 12:02
tosia: dziękuje bardzo!
14 lis 12:03
john2: Nie wiem już, gdzie słabiej widzę, tu czy na zdjęciu.
w c) po prostu korzystasz ze wzorów
https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html
9 zamień na 3
2
√3 zamień na 3
1/2
| | ax | |
skorzystaj z |
| = ax − y |
| | ay | |
potem z (a
x)
y = a
x*y
14 lis 12:08
tosia: a czy możesz rozwiązać resztę przykładów?
14 lis 12:08
john2: Mogę Cie naprowadzić na rozwiązanie, spróbuj zrobić c) i pisz, jak masz problem
14 lis 12:10
tosia: ok na razie rozwiązałam b i wyszło x=5
14 lis 12:12
tosia: w C wyszło mi
32−1/2=3x+2
x=0,5
dobrze ?
14 lis 12:16
tosia: mam problem z d jak przekształcić 7√7 aby pasowało ?
14 lis 12:18
john2: Powoli. w c) ma być x = 2
Lewa strona:
(3
3/2)
x
(3)
3/2x
Czyli masz
3
3/2x = 3
x + 1
Co teraz?
14 lis 12:24
tosia: zgubiłam x ! ! ! ok, z różnow. wyszło mi również 2 !

DZIĘKI
3/2x=x+1 /x2
3x=2x+2
x=2
14 lis 12:32
john2: Generalnie doprowadzasz do takiej postaci, żeby mieć takie same podstawy. Wtedy można je
opuścić.
7*√7 Zamień tak, jak zamieniłem w c) wszystko po lewej stronie na 3 do jakiejś potęgi
14 lis 12:33
john2: tutaj chcemy 7 do jakiejś potęgi
pamiętaj o wzorze ax*ay = ax + y
14 lis 12:35
tosia: zaraz wyśle moję rozwiązanie bo wyszło mi −22
14 lis 12:41
john2: w b) ma być x = 7
14 lis 12:44
john2: Dobrze będzie, jeśli nauczysz się zapisywać obliczenia tutaj. Powtarzam:
ułamek: U {licznik} {mianownik} tylko napisz to bez spacji i masz
potęga: podstawa shift+6 {wykładnik} też bez spacji i masz: podstawa
wykładnik
14 lis 12:49
14 lis 12:53
tosia: ale mi się nie chce pisać


sorki ale jestem leniem ale również wolę zaoszczędzić czas na
robieniu zadań
14 lis 12:54
john2: Masz dobrze. Ja źle przepisałem.
14 lis 13:00
tosia: o to super
14 lis 13:01
tosia: a możesz luknąć na odpowiedz d ?
14 lis 13:04
14 lis 13:04
john2: Rozpisz też d), bo ja mam x = −13 (mogłem źle przepisać)
14 lis 13:04
john2: tam ma być na początku 71/2, a nie 71/3
14 lis 13:05
john2: po prawej ma wyjść 75/3(3x − 6)
14 lis 13:08
tosia: fakt głupi błąd !
dziękuje baaaaaardzo za pomoc myślę że dzięki tobie rozwiąże resztę zadań

14 lis 13:09
tosia: d) x=−13
14 lis 13:13
john2: tak
14 lis 13:20