równanie wykładnicze
Elixir: Mógłby mi ktoś sprawdzić i powiedzieć, gdzie mam błąd? Z góry dzięki! rozwiąż równanie:
(2 √2)x+1= 14−x+2
(2*212 )x+1 = (12−2 )−x+2
(32)x+32 =2x−4/−2x/−32
−12=52 /:− 12
x=5
13 lis 16:01
Elixir:
13 lis 16:07
Elixir:
13 lis 16:11
Elixir: Nikt?
13 lis 16:17
Elixir:
13 lis 16:26
Elixir: ?
13 lis 16:29
john2: Niewiele widać z Twojego zapisu. Jak brzmi wyjściowe równanie? Czy tak:
(2
√2)
x + 1 = 4
(1) / (− x + 2) ?
Czy tak:
13 lis 16:33
Elixir: Drugie jest poprawne
13 lis 16:36
john2: mi wyszedł x = 11
zaraz zapiszę jak
13 lis 16:42
john2: (2*2
1/2)
x + 1 = 4
−(−x + 2)
(2
3/2)
x + 1 = 4
x − 2
2
3/2(x + 1) = 2
2(x − 2)
Wyjdzie 11
13 lis 16:46
Elixir: dzięki Ci bardzo
13 lis 17:55