Ustalamy ε>0
Szukamy n0 ∊Z takiego żeby ∀n≥n0 zachodziła nierówność |an−q|<ε
| 2n | ||
u nas an= | a q=2 | |
| n+1 |
| 2n | ||
| | −2|<ε | |
| n+1 |
| 2n−2n−2 | ||
| | |<ε | |
| n+1 |
| −2 | ||
| | |<ε | |
| n+1 |
| −2 | ||
wyrażenie | jest ujemne więc opuszczamy wartość bezwzględną zmieniając znak | |
| n+1 |
jak tak to się
zgadza)
| 2 | |
<ε wyliczamy n | |
| n+1 |
| 2 | 2 | ||
−1<n czyli najmniejsze n jakie to spełnia n0=[ | −1]+1 bo n ma być naturalne więc | ||
| ε | ε |
| 2 | ||
bierzemy część całkowitą z | −1 i musimy dodać jeszcze 1 żeby być pewnym że to nam | |
| ε |
Mam nadzieję że nie namotałem za bardzo
dziękuje za pomoc