granica ciagu
Riddick: Wiecie może jak to wykazać?
z definicji granicy ciągu wykaż, że:
n→
∞
18 paź 17:37
Trivial: Podstawić i policzyć.

Próbowałeś?
18 paź 17:37
Riddick: czyli po prostu podzielić przez n?
18 paź 17:41
18 paź 17:47
Trivial:
Saizou, miało być z definicji...

ε, n
0 i te sprawy
18 paź 17:57
Saizou : a to nie doczytałem, bo się przyznam bez bicia, że tylko "rzuciłem" okiem
18 paź 17:58
Trivial: Poza tym, prawdziwy Saizou nie opuszcza tak sobie limesów w zapisie!
18 paź 17:58
Trivial:
Trzeba wyjść z definicji granicy ciągu:
lim
n→∞ a
n = g ⇔ ∀ε>0 ∃n
0∊N: n > n
0 ⇒ |a
n − g| < ε
| 2n−1 | | 2 | | 6n−3 − (6n+4) | | 7 | |
| − |
| = |
| = − |
| |
| 3n+2 | | 3 | | 3(3n+2) | | 3(3n+2) | |
Znajdźmy odpowiednie n
0.
| | 7 | | 7 | |
|− |
| | = |
| < ε |
| | 3(3n+2) | | 3(3n+2) | |
| | 7 | | 2 | |
Zatem wystarczy wybrać n0 = [ |
| − |
| ]. |
| | 9ε | | 3 | |
18 paź 18:10
Saizou : Trivial a skąd to możesz wiedzieć ?
18 paź 18:14
Trivial:
Zwykłe wnioskowanie.
Saizou ogarnia matmę ⇒ prawdziwy
Saizou nie opuszcza sobie limesów w zapisie!
18 paź 18:20
Saizou : chyba coś to zdanie jest fałszywe
18 paź 18:21