granica ciągu
Ratarcia: Pomóżcie, bo nie wiem jak to zrobić. Korzystając z definicji granicy ciągu wykazać ,że lim
4−n2n2+n = −1 n dąży do nieskończoności.
22 paź 07:32
22 paź 08:55
Ratarcia: tak i granica =−1 bo to oczywiste, i mam wykazać z definicji ,że tak jest.
22 paź 11:06
Janek191:
g = − 1
Ustalamy dowolne ε > 0.
Z definicji granicy ciągu mamy
| | 4 − n2 | | 4 − n2 | |
I |
| − (−1) I < ε ⇔ I |
| + 1 I < ε ⇔ |
| | n2 + n | | n2 + n | |
| | 4 − n2 | | n2 + n | |
⇔ I |
| + |
| I < ε ⇔ |
| | n2 + n | | n2 + n | |
| | n + 4 | | n | |
⇔ |
| < ε ⇔ |
| < ε ⇔ |
| | n2 + n | | n2 + n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
⇔ |
| < ε ⇔ n + 1 > |
| ⇔ n > |
| − 1 |
| | n + 1 | | ε | | ε | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dla n > N I a
n − (−1) I < ε
[ a ] = część całkowita z a
np. [ 1,001 ] = 1
[ 0,09 ] = 0
.
22 paź 11:55
Ratarcia: a co się stało z 4 w liczniku ?
22 paź 12:36
22 paź 12:39
Janek191:
Jeżeli większa liczba jest < ε , to tym bardziej mniejsza jest < ε .
22 paź 12:40
Janek191:
@Ratarcia
Patrz po lewej stronie na : granica ciągu i funkcji
3672
22 paź 12:45
Ratarcia: ok, dzieki
22 paź 12:51
PW: Janku191, coś bym tu jednak poprawił (nie można napisać "⇔").
Chyba lepiej szacować samą różnicę
|an−g| < ... < ,
a dopiero na końcu stwierdzić, że dla pewnych n dostatecznie dużych jest to mniejsze od
epsilona.
22 paź 13:15
Janek191:
@PW
Proszę zajrzeć na : " Zadania korzystające z definicji ciągów " 3674.html
22 paź 17:06