matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstaw l. zespoloną w postaci trygonometrycznej
sparrow:
Przedstaw l. zespoloną w postaci trygonometrycznej: z=1+cosα+isinα
6 lis 20:23
Sławek:
Pożyteczne wzory
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
1+cosα = 2*cos(α/2) sin2α = 2*cos(α)*sin(α) → sinα = 2*cos(α/2)*sin(α/2) ======================== |z| =
√
(1+cosα)
2
+ (sinα)
2
=
√
2*(1+cosα)
=
√
2*(2*cos
2
(α/2))
= 2*cos(α/2) z = 2*cos(α/2)*[cos(α/2) + i sin(α/2)]
6 lis 23:32