zbieżność szeregów
matma: Zbadaj zbieżność szeregu :
∑
5 lis 23:35
matma: to znaczy najpierw kryterium cauchego a potem wzór z pierwiastków
5 lis 23:36
matma: pomożecie ?
6 lis 19:54
Krzysiek: | | 2n+2 | |
ale jaki jest przykład? ∑n≥1 |
| taki? |
| | 3 | |
to z żadnego kryterium nawet nie trzeba korzystać, wystarczy skorzystać z warunku koniecznego
zbieżności.
6 lis 19:56
matma: Przepraszam ale nie. dwie trzecie w nawiasie do potęgi n+2. Tylko n=1 a nie ≥. No właśnie ja
kombinowałem to stosując kryterium cauchego a potem stosując wzory pierwiastków ale nic nie
wychodzi. Możesz doradzić albo pokazać jak to się robi ?
6 lis 20:03
Krzysiek: to przecież z kryterium Cauchy'ego od razu wychodzi granica, ale możesz przecież skorzystać z
tego kiedy szereg geometryczny jest zbieżny
6 lis 20:05
matma: możesz to napisać?

, bo się męczę i nie mogę...
6 lis 20:07
Krzysiek: Nie, ponieważ to jest podstawowy przykład i już rozwiązałem jeden podobny przykład:
https://matematykaszkolna.pl/forum/219867.html
a jak widzę masz problemy z liczeniem granic. Nie masz jakiejś książki z analizą, np.
Krysicki Włodarski by pouczyć się obliczać granice ciągów?
6 lis 20:13
matma: szkoda że nie chcesz mi napisać, to nie jest tak że ja twoje rozwiązanie spiszę i nara. Gdybyś
mi napisał to bym to analizował...chodzi o wybrane przykłady z którymi mam problem. Policzysz
?
6 lis 20:26
Krzysiek: mogę napisać, ale nie umiesz liczyć prostych granic niestety. więc nie wiem czemu zabierasz się
za szeregi...
A do tego się sprowadza badanie zbieżności szeregów.
n√ (2/3)n+2=(2/3)(n+2)/n→(2/3)1=2/3<1 czyli szereg zbieżny,
można też skorzystać z tego,że szereg geometryczny ∑gn jest zbieżny gdy |g|<1
6 lis 20:33
matma: dzięki. Miałem problem właśnie z tym pierwiastkiem cauchego. Mam braki z liceum i dlatego nie
wiedziałem że pierwiastek ze stopnia n można zapisać jako ułamek.
6 lis 20:36