Geo. analityczna - Dany jest czworokąt ABCD...
Dzak: Cześć
Próbowałem zrobić zadanie własnymi siłami, ale nic mi z tego nie wyszło. Próbowałem wyliczyć
równanie prostej, ale do CD i DA wychodzi mi 0 w równaniu...
Dany jest czworokąt ABCD, gdzie: A(−1, −2), B(8,1), C(
114,
254), D(−1,
254).
Oblicz odległość punktu S od boków tego czworokąta, jeśli:
a) S(2,4)
b) S(2,2)
Prosiłbym nie tylko o rozwiązanie, ale także o wytłumaczenie.
Pozdrawiam
5 lis 19:21
PW: A i D mają jednakowąpierwszą współrzędną (równą −1), a więc bok AD jest prostą o równaniu x=−1.
Ściślej mówiąc jest to prosta złożona z punktów (x,y), w których x=−1, a y jest dowolną liczbą
rzeczywistą.
Podobne zjawisko występuje dla C i D − mają jednakowe drugie współrzędne, a wiec wyznaczają
5 lis 19:26
5 lis 19:30
Dzak: właśnie z tego pierwszego linku korzystałem i AB −−−> 9y=3x−15 więc 3x − 9y − 15 = 0
BC −−−> −
214y =
214x −
129316 więc
214x +
214 −
129316
CD i DA powychodziły mi z zerem (sprawdzałem i nie znalazłem błędu), ale korzystając z tego co
PW to już je mam (dzięki wielkie PW

)
5−latek a co do lekcji to akurat nie uciekam, bo marzy mi się dobrze napisana matura
5 lis 20:00
5-latek: I tak trzymaj
5 lis 20:01