matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dana jest funkcja kwadratowa :
Misia ;):
Dla mnie trudne zadanie ;> z góry dziękuje o pomoc
Dana jest funkcja kwadratowa : y=x
2
−3x=10 Naszkicuj jej wykres ,podaj postać kanoniczną oraz iloczynową ( jeśli istnieje )
28 paź 19:04
Gong:
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html
tam jest + czy − 10?
28 paź 19:07
Hajtowy:
x
2
−3x−10 Δ=9+40=49
√
Δ
=7
3−7
x
1
=
=−2
2
3+7
x
2
=
=5
2
−b
3
p=
=
2a
2
−49
q={−Δ}{4a}=
4
a) iloczynowa postać ⇒ y=a(x−x
1
)(x−x
2
) b) kanoniczna postać ⇒ y=a(x−p)
2
+q Zapisz obie postacie
28 paź 19:07
Misia ;):
=10
28 paź 19:09
Hajtowy:
Tak to ma wyglądać: x
2
−3x=10 ? Bo nie wiem co tam robi 'y' ...
28 paź 19:11
Misia ;):
Tak tylko na początku jest y
28 paź 19:50