Pomocy!!!!!!!
Basia 36: dana jest prosta l o równaniu y=2x−11
a) oblicz miejsce zerowe
b) napisz równanie prostej k równoległej do l i przechodzącej przez punkt A=(−1,4)
c) napisz równanie prostej m prostopadłej do l i przechodzącej przez punkt B= (0, 3).
27 paź 19:54
27 paź 20:35
POMOCY!: daras nie mam pojęcia jak to zrobić
27 paź 20:40
olej: a)
y=2x−11
y=0⇔2x−11=0
2x=11
x=11/2
ODP: x=11/2
b)
y=2x−11
a=2 ⋀ b=−11
y||k ⇔ ay=ak
ak=2
2*(−1)+b=4
b=6
ODP: y=2x+6
c)
y=2x−11
a=2 ⋀ b=−11
y∟m ⇔ ay*am=−1
am=−1/2
(−1/2)*0+b=3
b=3
ODP: b=3
27 paź 20:41
POMOCY!: dzięki wielkie

daras
27 paź 20:47