rozłóż wielomian na czynniki mozliwie najnizszego stopnia x^4-x^3-7x^2+x+6
maturzysta: rozłóż wielomian na czynniki mozliwie najnizszego stopnia x4−x3−7x2+x+6
24 paź 17:52
Hajtowy: x4−x3−7x2+x+6 = (x−1)(x+1)(x+2)(x−3)
24 paź 17:54
Rafał28:
Dany wielomian oznaczmy W(x)
W(x) = 0
Zastosuj twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu:
121
24 paź 17:54
maturzysta: a oprocz dzielenia wielomianu nie dało by się tego inaczej zrobic? Ja kombinuje tak
x4−x3−7x2+x+6=x4−x3−6x2−x2+x+6=x4−x3−x2−6x2+x+6=x2(x2−x−1)− i nie wiem co dalej.
Hajtowy moglbys wytłumaczyc krok po kroku jak doszedłeś do tej postaci?
24 paź 18:00
Rafał28:
Da się metodą grupowania wyrazów. Opisałem to kiedyś tutaj
211880.
24 paź 18:12
Hajtowy: A to Ci coś mówi: x[x[x(x−1)x−7]+1]+6=0 ?

To gorzej wygląda, ale tak też można zapisać.
Szybciej jest podzielić niż się pierdzielić z rozpisywaniem tego
24 paź 18:14
maturzysta: ok, dobra Panowie dziekuje, chyba wiem co w trawie piszczy
24 paź 18:17