Rozkładanie wielomianów na czynniki
Kamix: Bardzo proszę o pomoc... Mam problem z dość trudnym przykładem...
Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomian W, gdy:
a)W(x)=x3−31x+30
21 wrz 12:46
Rafał28:
Korzystamy z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu.
W(1) = 0
21 wrz 12:49
Hans: W(x)=x3 −x −30x +30
Kombinuj
21 wrz 12:49
Kamix: Rafał28: Korzystając z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach
całkowitych musiałbym wyznaczyć wszystkie dzielniki liczby 30, byłoby ich całkiem sporo, a
potem każdy z nich podstawiać to troszkę by mi zeszło czasu...
Hans: kombinowałem już w ten sposób i nie dało się zastosować metody grupowania wyrazów...
21 wrz 12:52
Hans: W(5)=0
21 wrz 12:58
Rafał28:
Przy odrobinie wprawy nie jest to tak bardzo czasochłonne.
Wiedząc, że W(1) = 0 nasz wielomian dzieli się przez dwumian x − 1
x3 − 31x + 30 = x3 − x2 + x2 − x − 30x + 30 =
= x2(x − 1) + x(x − 1) − 30(x − 1) = (x − 1)(x2 + x − 30)
Przy grupowaniu wyrazów w ten sposób. Zaczynamy w tym przypadku od x3 i szukamy takiego
składnika, że po wyciągnięciu x2 mamy x − 1. Następnie "dopełniamy" sumę x2 tak aby lewa
strona równała się prawej i ponownie schemat ten sam.
Można również podzielić wielomian W(x) przez dwumian x − 1 i uzyskamy x2 + x − 30, ale ja nie
jestem zwolennikiem dzielenia wielomianów w tego typu zadaniach.
21 wrz 15:00
Nienor: Jest jeszcze algorytm Hornera
21 wrz 16:20