wzory skróconego mnożenia
john: Jak wygląda dochodzenie do czegoś takiego?
https://matematykaszkolna.pl/forum/215756.html
Chodzi mi o to, co napisali PW i Janek w pierwszych linijkach. Rozumiem, że to wzory skróconego
mnożenia, ale sama ich znajomość chyba nie wystarczy.
Jest to po prostu kwestia doświadczenia/umiejętności zauważania rzeczy?
21 paź 09:39
wredulus_pospolitus:
jest to kwestia doświadczenie/umiejętności zauważania rzeczy
ale ... można pomóc sobie i:
mamy:
7−4√3 .... 'zakładamy', że będzie to (a − b*√3)2 znak − bo mamy − w wyrażeniu
zauważamy, że −4√3 = −2*2*√3 ... czyli 'zgadujemy', że a=2 i b=1 ... sprawdzamy:
(2−√3)2 = 4 − 4√3 + 3 = 7−4√3 ... zgadza się
mamy:
13−4√3 .... 'zakładamy', że będzie to (a − b*√3)2
zauważamy, że −4√3 = −2*2*√3 ... czyli 'zgadujemy', że a=2 i b=1 ... sprawdzamy
(2−√3)2 = 4 − 4√3 + 3 = 7−4√3 ≠ 13 − 4√3 ... nie zgadza się
no to może a=1 i b=2 ... sprawdzamy
(1−2√3)2 = 1 − 4√3 + 4*3 = 13 − 4√3 ... zgadza się
21 paź 09:49
21 paź 09:54
john: No faktycznie, zrozumiałem, dzięki!
21 paź 09:56
Antek: Tylko gorzej jest z pierwiastkiem stopnia trzeciego
21 paź 09:57
john: Aha, ok. To też się przyda. Dzięki wam.
21 paź 10:23
AS:
Skorzystać z wzoru
√a ± √b =
√(a + m)/2 ±
√(a − m)/2 gdzie m =
√a2 − b
np
A =
√22 + 12*√2 =
√22 + √288
a = 22 , b = 288 , m =
√222 − 288 =
√196 = 14
| | 22 + 14 | | 22 − 14 | |
A = √ |
| + √ |
| = √18 + √4 |
| | 2 | | 2 | |
A = 2 + 3*
√2
21 paź 11:10