kinunia18: i jeszcze jedno z którym klasa maturalna nie umiała sobie niestety poradzić

<łącznie z
sorką>
oblicz pole powierzchni całkowitej prostego graniastosłupa trójkątnego, którego wysokość
wynosi 50cm. , a krawędzie podstawy wynoszą 40cm. , 13cm. i 37cm.
cały problem polega na tym,że nie wiemy jak obliczyc wysokość podstawy..
będę wdzięczna.. z czystej ciekawości..
a jak coś to klasa ma zakres podstawowy, więc powinien być na to jakiś prosty sposób
25 wrz 21:48
Jakub: Najprościej pole tego trójkąta policzyć ze wzoru Herona (zobacz
503).
Ten wzór jest do tego idealny bo wykorzystuje tylko długości boków.
Można też na siłę policzyć wysokość h.
Rysujesz wysokość padająca na podstawę 13cm. Dzieli ona te 13cm na dwa odcinki x i 13-x
i teraz układasz dwa równania z Pitagorasa
483 bo masz dwa trójkąty prostokątne
x
2+h
2 = 40
2
(13-x)
2+h
2 = 37
2
Teraz podnosisz do kwadratu (wzoru skróconego mnożenia
55) odejmujesz stronami
znajdujesz x a późnej h i tyle.
25 wrz 21:58
kinunia18: mi tam wychdzi rownanie gdzie coś np. A
2 + A - 167 = 0 <to jest tylko przykład bo nie
wiem jak to nazwac> i jak obliczam delte to wychodzi mi ujemna wiec powinno nie byc
rozwiązania, no nic dzięki za poświęcenie mi czasu, pozdrawiam
25 wrz 22:43
Jakub: hmm...
x2+h2 = 1600
169-26x+x2+h2=1369
odejmuję stronami
-169+26x = 231
tu nie ma delty
25 wrz 22:47