matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
WEKTORY
rado1234:
Dane : A= (1,−1,1) B=(2,0,1) C=(−1,1,2) WYZNACZYC: kąt pomiedzy
1
2
AB(wektor) i BC (wektor) prosze o wytlumaczenie krok po kroku
19 paź 17:04
daras:
GG:2489859
https://matematykaszkolna.pl/strona/1623.html
wektor AB [1,1,0]
1
wektor
AB [1/2, 1/2, 0]
2
wektor BC [−3,1,1]
https://matematykaszkolna.pl/strona/1624.html
1
długość wektora
AB =
√
2
/2
2
długość BC =
√
11
teraz kąt można obliczyc np. z iloczynu skalarnego
https://matematykaszkolna.pl/strona/1629.html
cos α = −
√
22
/11 α≈115
o
to były kroki, które mogłes sam wykonać
6 lis 21:53