wyznaczanie dziedziny fukncji
Snow: Wyznacz dziedzinę funkcji:
a) f(x)=x+1/x3+3x2+3x+1
b) f(x)=4x/x3+2x2−x−2
Bardzo proszę o pomoc
19 paź 14:58
Antek: w a ib mianownik ≠0 i liczysz
19 paź 15:02
Snow: Tak, tylko trzeba (moim zdaniem) wyznaczyć liczby przed nawias i tu się pojawia problem, bo
zaczynam się mylić. W a) wyciągam x2 przed nawias i wychodzi x2(x+3)+3x+1 i co dalej?
19 paź 15:06
Antek: Ciezko mi sie mysli po pracy ale w a metoda grupowania to raczej nie
W a mam rownanie symetryczne wiec moze sprobuj roziawac to tak jak rozwiazuje sie takie
rownania .
Albo poszukaj pierwiastka z twierdzienia bezout Wolny wyraz to 1 wiec kandydacie na
pierwiastki to 1 i (−1) i rozkaldaj dalej
19 paź 15:15
Snow: Szczerze mówiąc to nie zrozumiałem zbyt tego co napisałeś. Matematyka nie jest moją mocną
stronąi cholera − nie wiem nawet czym jest twierdzenie bezout.
19 paź 15:21
19 paź 15:34
bezendu:
x
3+2x
2−x−2≠0
x
2(x+2)−(x+2)≠0
(x+2)(x
2−1)≠0
(x+2)(x−1)(x+1)≠0
D=R\{−2,−1,1}
19 paź 15:34