matematykaszkolna.pl
ciąg geometryczny zadanko Iza_19: Proszę o pomoc w zadaniu. Wyznacz wartość a, wiedząc, że lewa strona równości jest sumą częściową ciągu geometrycznego: 12+14+18+...+a=255256 nic mi nie wychodzi, nie mogę sobie z tym przykładem poradzić odpowiedź w książce do tego zadania wynosi 1256
3 paź 19:26
Bogdan:
1 1 1 255 

+

+

+ ... + a =

2 4 8 256 
 1 1 
a1 =

, q =

,
 2 2 
 1 1 1 
an = a =

* (

)n−1 = (

)n
 2 2 2 
1 
 1 
1 − (

)n
 2 
 255 

*

=

2 
 1 
1 −

2 
 256 
 1 255 255 
⇒ 1 − (

)n =

⇒ 1 − a =

⇒ a = ....
 2 256 256 
3 paź 22:14
AROB: Dobry wieczór Eto i Bogdanie. emotka Pozdrawiam. emotka
3 paź 22:21
Bogdan: Dobry wieczór AROB, przez chwilę brałem Ciebie za Basię, naszą znajomą z tego forum, która kilka tygodni zamilkła. Nie masz na imię Basia, prawda? emotka
3 paź 22:25
AROB: Na pewno nie .Mam imię Anna (pierwsza litera w nicku). A jakie symptomy wskazywały na podobieństwo do Basi?
3 paź 22:28
Bogdan: Stałaś się aktywna na forum krótko po zamilknięciu Basi i przez moment wydawało mi się, że Basia ukryła się pod nowym nickiem, chociaż w przeciwieństwie do Ety, przedtem nigdy tego nie robiła. Poza tym Basia, podobnie do Ciebie, była w tym samym stopniu aktywna i też jako jedna z ostatnich schodziła z forum późno w nocy. Często, tak jak teraz my, Basia z Etą i ze mną rozwiązywaliśmy w nocy ostatnie nierozwiązane zadania. No i teraz niepokoimy się o Basię.
3 paź 23:21
Eta: Witam Was ponownieemotka Bogdanie.... wszystko już jasne ,że AROB nie jest Basią( tak jak myślałam) Niestety , ale nie mam adresu mailowego do Basi ( a szkoda ?) Może Jakub ma?.... pamiętam , że kiedyś podawała ten adres tu na forum i o ile mnie pamięć nie myli , podawała go niejakiej dziewczynie o nicku : "dwie kropki " czy "dwukropek " ( nie pamiętam dokładnie). Poczekajmy na odpowiedź Jakuba emotka może zna adres mailowy do Basi. Tak , jak już wspomniałam , to do Basi niepodobne , by przez tak długi czas nie zajrzała na nasze forum ( to była Jej "część życia" , podobnie jak nasza). Pamiętasz ,że nawet podczas urlopu ( gdy przebywała na Mazurach) zaglądała tu z kafejki internetowej( o czym sama nam pisała) Miejmy nadzieję ,że nic złego Jej nie spotkało i niebawem wróci . PS: Nie możesz mi darować "roszady nicków" ? Wybacz , to tylko dlatego ,że mniej wtedy zamęczają mnie nasi "milusińscy" wzywający pomocyemotka Po za tym lubię
4 paź 00:01
Bogdan: Eto, tu zajrzyj 21260, znajdziesz adres Basi.
4 paź 00:09
Bogdan: Pod linkiem 21260 jest wiadomość od Jakuba z linkiem 12506
4 paź 00:11
Eta: Dziękuję emotka Wcześniej nie widziałam tego wpisu od Jakuba. Strach mnie obleciał ( zimny pot mam na czole) . Przemyślę , hmm ....... i jak napiszę , to Was powiadomię emotka Muszę się z tym "przespać"! Bogdan , a czemu Ty nie chcesz? ......... powiedz?...... emotka
4 paź 00:21
Bogdan: Znasz Basię dłużej, niż ja. Może więc napiszemy razem ? Ja jestem gotów.
4 paź 00:25
AROB: Uważam, że wypada napisać do Basi. Choćby po to,żeby rozwiać niepokoje. Też będę czekać, co się dowiecie.
4 paź 00:34
Eta: Okemotka Myślę ,że należy to zrobić . Próbuję się wczuć w sytuację , która dotyczyła by np. mnie. Byłoby mi miło ,że znajomi ze wspólnego forum troszczą się i zamartwiają o mnie. To bardzo miły i sympatyczny gest.( tak myślę) Mam na to dowód chociażby ostatni od AROB , jak zamartwiała się "co dzieje się z Etą" ........ kiedy to nie rozpoznała "żólwika" emotka Dzięki AROB , było mi niezmiernie przyjemnie i miło Więc jak? ....piszemy? .... np: jutro . ( jestem za) emotka.
4 paź 00:37
Bogdan: Więc uzgodnione, piszemy Eto. Wyślę jutro w samo południe maila do Basi z pozdrowieniami.
4 paź 00:45
AROB: Ok. Dzięki Eta za postanowienie napisania oraz za miłe słowa. . I zostań Etą ! Tak mi się najbardziej podoba.
4 paź 01:01
Eta: Superr !... teraz mogę spokojnie iść do emotka Dobrej nocy AROB i Bogdanie emotka
4 paź 01:12
Bogdan: Ja też już idę do łóżeczka, rano o 7 chcę obejrzeć wyścig Formuły 1 z Kubicą emotka. Dobranoc
4 paź 01:22
AROB: Dobranoc Eta. Do jutra! emotka
4 paź 02:22
Bogdan: Dzień dobry Eto emotka. Zaraz wysyłam do Basi pozdrowienia.
4 paź 11:54
Eta: Dzień dobry Bogdanieemotka Dzięki ..... zatem pozostaje nam czekać z niecierpliwością na odpowiedź od Basi . Mam nadzieję ,że odpisze i nas uspokoi emotka
4 paź 11:59
Bogdan: Eto, a Ty też wysłałaś ?
4 paź 12:03
Iza_19: Dzięki Bogdan za rozwiązanie przykładu Mam jeszcze z jednym problem: Polecenie jest to samo co wcześniej 2+4+8+...+a=4094
4 paź 15:10
:)TO TYLKO JA: Jeny ,Iza19...Oni martwią się o Basię,a Ty tu wyskakujesz z tym zadaniem,które zresztą trzeba zrobić analogicznie ,jak poprzednie... Mogłaś nowy temat założyć...
4 paź 16:46