30 mar 19:39
Basia: Podpowiadam
30 mar 19:41
Basia:
| | π | | π | |
lim x→−∞(arctgx + π2) = − |
| + |
| = 0 |
| | 2 | | 2 | |
policzymy teraz granicę samego mianownika
lim x→−
∞(x) = −
∞
| | 1 | |
lim x→−∞ |
| = +∞ bo ex→0 przez wartości dodatnie |
| | ex | |
stosujemy regułę de l'Hospitala
(x)' = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )' = − |
| *ex = − |
| |
| | ex | | (ex)2 | | ex | |
| (x)' | | 1 | |
| = |
| = − ex → 0 przy x→−∞ |
| | | |
czyli trzeba zastosować tw.de l'Hospitala dla całego ułamka początkowego (niestety)
to w następnym okienku
30 mar 19:53
Basia:
M(x) = x*e
x
M'(x) = (x)'*e
x + x*(e
x)' = 1*e
x + x*e
x = e
x(1+x)
| L'(x) | | 1 | |
| = |
| |
| M'(x) | | ex*(1+x)*(1+x2) | |
tego też nie3 policzymy bo to jest 0*(−
∞)*(+
∞)
| L'(x) | | e−x | | e−x | |
| = |
| = |
| |
| M'(x) | | (1+x)(1+x2) | | x3 +x2 + x + 1 | |
x→−
∞ to −x→+
∞ to e
−x→+
∞
x→−
∞ to x
3 +x
2 + x + 1= x
3(1+
1x+
1x2 +
1x3) → −
∞*(1+0+0+0)=−
∞
można zastosować tw.H
znowu H
znowu H
czyli początkowy też dąży do +
∞
(o ile się gdzieś po drodze nie pomyliłam, sprawdzajcie)
30 mar 20:08
Studenci: Basiu czy mozna z toba nawiazac jakis kontakt? po swietach mamy koło z matmy i dostalismy
przykłądowe zadania fajnie byłoby jak by ktos nam je rozwiazał
30 mar 20:30
Basia: A egzamin też mam za Was zdać ? Egzaminujący się nie nabiorą. Nie te lata.
Przyślijcie na adres
Poćwiczę pisanie w tex−u.
Ale uprzedzam, że to zależy od czasu jakim będę dysponować. Mam bowiem tzw.obowiązki,
a święta idą.
30 mar 20:44
Studenci: Basiu nam chodzi tylko o napisanie jak to rozwiązac,gdyz dalej damy rade

a to są tlyko
przykladowe zadnia na kolokwium,bysmy mogli się przygotowac. Więc dziś wieczorem wyslemy
Ci na pocztę i tylko zerkniesz okiem

pozdrawiamy
30 mar 20:52
Basia: O.K.
30 mar 20:57
asdddddddd: a2 ≤≤≤≤≥≥≥≥
30 mar 21:14