Układ równań
Kinga. : Rozwiąż układy równań:
1)
| | ⎧ | 2x−y+33 − x−2y+34 = 4 | |
| | ⎩ | 3x−4y+34 + 4x−2y−93 = 4 |
|
2)
| | ⎧ | (x−2)2 − 2(x−2y) = 1 − (3−x)(3+x) | |
| | ⎩ | 2x+y = 4 |
|
13 paź 18:59
Jolanta : 1) pomnóz obie strony przez 12 pozbędziesz sie ułamków .Napisz ile Ci wyszło
13 paź 19:04
Radek:
a) razy 50
b) razy 12
c) wzory skróconego mnożenia
13 paź 19:05
Kaja: 1) pierwsze równanie pomnóż obustronnie przez 12, drugie również. potem poredukuj, a następnie
rozwiąż dowolną metodą.
2) x2−4x+4−2x+4y=1−9−3x+3x+x2
2x+y=4
−6x+4y+4=−8
2x+y=4
−6x+4y=−12
2x+y=4
dalej dokończ sama
13 paź 19:05
Radek:
a) 20
13 paź 19:05
Kinga. :
4(2x−y+3)−3(x−2y+3)=48
3(3x−4y+3)+4(4x−2y−9)=48
13 paź 19:06
Kaja: dobrze, teraz powymnażaj nawiasy
13 paź 19:07
Jolanta : póżniej podziel w drugim obustronnie przez −5
13 paź 19:11
Kinga. :
8x−4y+12−3x+6y−9=48
9x−12y+9+16x−8y−36=48
5x+2y=45
25−20y=75
13 paź 19:11
Kaja: dobrze tylko zapomniałaś dopisać x przy 25. teraz możesz rozwiązać albo metodą podstawiania
albo przeciwnych współczynników
13 paź 19:17
Jolanta : najłatwiej metoda przeciwnych wspólczynników podziel drugie przez −5
13 paź 19:18
Kinga. : okey dziękuję wszystko mi dobrze wyszło :3
13 paź 19:24
Kinga. : mam jeszcze takie zadanie (nie umiem wszystkich przykładów rozwiązać). ;x
Rozwiąż układy równań stosując wyznaczniki:
1)
3x− y23=1
23x−2y=21
2)
√3x−√2y=√6
√2x+√3y=(−3)
3)
√2x+(√2+1)y=2
(√2−1)x−√2y=1
gdzieś muszę tutaj robić błąd bo mi nie chce wyjść poprawny wynik. ;c
13 paź 19:28
Jolanta : co wyszło 3 ? to zła odpowiedz
13 paź 19:32
Kinga. : w 1 wyszło Ci 3?
13 paź 19:38
Jolanta : y=5 x=7
13 paź 19:41
Kinga. : w 1 odp: x=523 y=(−8)
13 paź 19:45
Jolanta : Kinga mówie o przykładzie z zadania 1 na samej górze dojechałas do 5x+2y=45 −pierwsze
równanie
a pózniej napisałaś ,ze dobrze wyszło 3 .Wynik to x=7 y=5
13 paź 19:51
Kinga. : to :3 taka buźka miała wyjść xd
13 paź 19:52
sara:
1/ 69x −y=23
23x −2y=21
W= 69*(−2)+23 =.... = −115
W
x= 23*(−2)+21=.... = −25
W
y= 69*21−23*23=.... = 920
13 paź 19:54
Jolanta : 
dwukropek i nawias
jesli chodzi o ostatnie zadanie napewno chcesz robić metodą wyznaczników ?
Najpierw pomnóz pierwsze równanie przez 23
13 paź 19:55
Kinga. : w 1 przykładzie w tym zadaniu na dole dobrze mi wyszło
13 paź 20:00
Jolanta : W=Iw nawiasie piszesz liczby stojące przed x po lewej stronie ,u góry z pierwszego równania na
dole z drugiego.Po prawej stronie wyrazy wolneI
Mnozysz na ukos górna z lewej przez dolną z prawej minus dolna z lewej razy górna z prawej
w(x)=Inajpierw wyrazy wolne póżniej liczby z przed yI
W(y)=Iliczby z przed x wyrazy wolneI
13 paź 20:04
13 paź 20:05
Jolanta : Mślałąm ,ze nie umiesz wyznaczników .To w czym problem ?
13 paź 20:05
Kinga. : tzn dobrze mi wyszło jak pokazałaś mi co i jak się robi
13 paź 20:07
Kinga. : a w 2
to będzie W=3+2=5
Wx=√18−√6?
13 paź 20:14
marta.: Pomoze ktos?

{3x+y=4
6x−(1−2y)=8
20 kwi 14:06
pawel: A jakie pytanie?
20 kwi 14:09
sushi_ gg6397228:
a jakiś własny wkład, to nie jest trudne
20 kwi 14:09
marta.: No rozwiaz uklad rownan
20 kwi 14:10
marta.: Trudne:'(
20 kwi 14:13
5-latek: Ale chodzi tez o metode czy algebraicznie czy graficznie ?
20 kwi 14:14
5-latek: Tak jak napisal kolega sushi to wcale nie jest trudne .
Tylko Ty albo tego nie rozumiesz albo nie chodzisz na lekcje
uporzadkuj najpierw drugie rownanie
20 kwi 14:17
5-latek: Ja CI gotoca nie dam
20 kwi 14:23
sushi_ gg6397228:
no i Marta się zawinęła
20 kwi 14:39
5-latek: No, nie moja strata
20 kwi 15:28
marta.: Nie umiem
20 kwi 17:33
5-latek: A co to za mina ?
Mamy przeciez Święta

to masz to uporzdkowac 6x−(1−2y)=8 to 6x−1+2y=8 teraz zostaw niewiadome na llewej stronie a
wiadome na przwa i napisz ile to jest
20 kwi 17:41
marta.: Mam zmienic znaki? W drugim rownaniu?
20 kwi 17:43
5-latek: Marta . Nie zalamuj mnie .
Przeciez jak przenosisz na druga strone to zmieniasz znak na przeciwny
czyli 6x+2y=......
20 kwi 17:45
marta.: Tak ma byc?

6x+2y=8+1
20 kwi 17:46
5-latek: Tak ma byc
Tylko 8+1= ile ?
20 kwi 17:48
marta.: 3x+6x+2y+y=4+8+1
Tak to ma byc?
20 kwi 17:50
marta.: 9
20 kwi 17:51
marta.: Nie umiem
20 kwi 17:51
sushi_ gg6397228:
to moze najpierw poczytaj sobie rozwiazane przyklady?
20 kwi 17:56
5-latek: Ja jestem

Kto Cie tak uczyl ?
Przeciez bedzie 6x+2y=9
May teraz uklad rownan
{3x+y=4
{6x+2y=9
Mozemy ten uklad rozwiazac albo metoda przeciwnych wspoolczynnikow ,albo przez podstawienie ,
albo metoda wyznacznikow
najprosciej byloby metoda przeciwnych wspolczynnikow ale zwazywszy na to co umiesz zdecyduje
sie na metode przez podstawinie
Wyznacz teraz y z 1 rownania i podstaw za y do drugiego
20 kwi 17:57
radek: Chyba tak
20 kwi 18:00
5-latek: No i jak Marta idzie liczenie ?
20 kwi 18:18
marta.: Niewiem

Dzieki za fatyge
20 kwi 18:19
5-latek: Nie tak latwo CI pojdzie no chyba ze nie chcesz sie nauczyc
Z1 rownaia wyznaczmy y
{3x+y=4
{6x+2y=9
{y=4−3x
{6x+2(4−3x)=9
Wylicz teraz x z drugiego rownania
20 kwi 18:23
sushi_ gg6397228:
chyba sobie Marta w "kulki leci"
20 kwi 18:38
5-latek: Wiesz chyba jest tak jak mowisz
Juz wiecej nie odpisuje w tym linku
20 kwi 18:41
marta.: No przepraszam

Ale ja naprawde tego nie czaje..
Dziekuje.
20 kwi 18:57
pawel: Tak chyba
y=4−3x
x=9−6x
20 kwi 19:07
radek: Zle to jest
20 kwi 19:12
aska: Dobrze.
Marta nie przejmuj sie tez tego nie umialam
20 kwi 19:20
radek: Toc zle!
20 kwi 19:26
marta.: Nie.
Dzieki nie chce rozwiazania.
Zna ktos jakas strone gdzie mozna sie tego nauczyc?
20 kwi 19:29
radek: 5−latek juz cie wprowadzil w blad
20 kwi 19:31
20 kwi 19:35
pawel: Dobrze jest.
20 kwi 19:36
radek: Toc to zle jest
20 kwi 19:41
marta.: Dzieki za strony
20 kwi 19:48
5-latek: Mam nadzieje ze dobrze to wykorzystasz
Powodzenia
20 kwi 19:54
marta.: Czy to jest dobrze?

{3x+y=4
6x−(1−2y)=8
{y=4−3x
6x−(1−2y)=8
{y=4−3x
6x+1(4−3x)=8
6x+4−3x=8
6x−3x=8−4
−9x=12
Tylko sie nie smiejcie jak zle
20 kwi 20:05
radek: Dobrze jest
20 kwi 20:11
aska: Marta a czemu tak?
20 kwi 20:16
marta.: Zle tak?
20 kwi 20:24
5-latek: idz umyj glowe i nogi kolego (jak nie masz co robic
Marta jest zle
nie patrzysz jak sa rozwiazane przyklady
Przeciez masz uklad zapisany juz {patrz post 18:23
{y=4−3x
{6x+2(4−3x)=9
wylicz teraz z 2 rownania x
20 kwi 20:24
radek: Dobrze!
20 kwi 20:26
5-latek: PO prostu go olej i pisz tu rozwiazanie
20 kwi 20:36
radek: On ci zle gada
20 kwi 20:43
radek: Jego olej

20 kwi 20:45
marta.: 5−latek zebym ja to wiedziala
20 kwi 20:47
radek: On ci zle gada specjalnie.
Dobrze zrobilas
20 kwi 21:02
5-latek: Marta naprawde nie wiesz jak ?
Patrz post 20:24 to drugie rownanie
6x+2(4−3x)=9
6x+8−6x=9
6x−6x=9−8
0=1 a to jest sprzecznosc bo 0 nie rowna sie 1 wiec uklad ten nie ma rozwiazan
A tutaj
20 kwi 21:12
aska: 5−latek dobrze zrobil
20 kwi 21:14
marta.: 5−latek co to mi daje ze pan mi to obliczy?
Jak ja i tak tego nie umiem kompetnie
20 kwi 21:18
5-latek:

Teraz sposob graficzny
mamy taki uklad
{y=4−3x
{6x+2y=9
w pierszym rownianiu mamy juz wzor funkcji liniowej y=ax+b czyli y=4−3x
| | 9−6x | |
Z dryugiego wyznaczamu y wiec 2y=9−6x to y= |
| = 4,5−3x |
| | 2 | |
czyli ma y taki uklad
{y=4−3x
{y=4,5−3x
Juz tego powinnas zauwazyc ze beda to dwie proste rownolegle bo maja ten sam wsopolczynnik
kierunkowy a=−3 (to jest to co stoi przy x
ale os OY beda przecinac w innych punktach ( w 4 i 4,5 ) wiec nie beda sie pokrywac a co za
tym idzie nie beda mialy punktow wspolnych (nie bedzie rozwiazan
Teraz popatrz na wykresy
niebieski to y=4−3x a czerwony to y=4,5−3x .
Przeciesz to nie jest trudne
20 kwi 21:22
marta.: Dziekuje panu

Jutro to po patrze bo ide spac

Ale dziekuje bardzo
20 kwi 21:28
5-latek: Ty jednak miales pecha
Dlaczego ? Bo mama zamiast po urodzeniu dac ci klasa w dupe dala ci w glowe
20 kwi 21:37
bezendu:
Radek−Dziś czytałem streszczenie Potopu i powiem Ci tyle Kończ Waść.
20 kwi 21:41
sushi_ gg6397228:
Marto−− weź po prostu do reki podręcznik i czytaj opis do tego działu; powinno być dużo
przykładów w podręczniku + poczytaj rozwiązane zadania, przedstawione przez 5−latka w
linkach
20 kwi 21:41
sushi_ gg6397228:
siedzi jeden i spamuje
20 kwi 22:06
marta.: A Ty moze dobrze?
20 kwi 22:18
sushi_ gg6397228:
prześledz cały przyklad zrobiony przez 5−latka, przepisz go parę razy
20 kwi 22:19