Logarytmy
Wojciech: Tam gdzie występuje literka "L" chodzi o log
b) 3log4 2 − 1/2 log4 1/4
c) a = 16L4 5 <<−−− 4 jest poniżej "L", a 5 jest na wysokości "L"
d) W = log2 1/32 log4 2
e) log3 (log 30 − log 3)
f) 2log5 2+log5 3
g) log2 (log9 3)
h) log3 75 − 2log3 5
11 paź 21:49
11 paź 22:07
Wojciech: Szczerze mówiąc liczyłem na gotowca, bo dla mnie to czarna magia.
11 paź 22:26
Antek: A takze o dzialaniach na potegach obowiazuje tez kolejnosc wykonywania dzialan
| | log30 | |
np e) log3(log30−log3)=log3( |
| )=log3(log10)=log31 = teraz z definicji logarytmu |
| | log3 | |
−−do jakiej potegi nalezy podniesc 3 zeby otrzymac 1 ? Jak odpowiesz sobie na to pytanie to
masz odpowiedz do przykladu
11 paź 23:12
Wojciech: Wychodzi 0. Ten przykład akurat już znalazłem w internecie, ale reszty niestety nie.
11 paź 23:18
Basia:
(b) = 3log441/2 − 14log44−1 =
3*12*log44 −14*(−1)*log44 = ...........................
dokończ
11 paź 23:25
Antek: no to np g) log2(log93) najpierw nawias czyli ile to jest log93 czyli z defincji napisze
to bez zalozen bo tu akuratnie nie ma potrzeby ich pisania loga b=c jesli ac=b
no to teraz popatrz na ta definicje i zastanow sie do jakiej potegi nalezy podniesc 9 zeby
dostac 3 (podpowiem ze √9=3 wiec do jakiej ?
11 paź 23:28
11 paź 23:31
Basia:
(c)
16log45 = (42)log45 = 42log45 = 4log452 = 4log425 = 25
11 paź 23:31
Antek: Dobry wieczor
Basiu pozdrawiam
11 paź 23:33
Wojciech: Dzięki za próby nakierowania, ale nie skutkują :<
11 paź 23:37
Antek: zobacz na 5 wzor od gory w tym linku co CI podalem
11 paź 23:45
Basia: Dobry wieczór
Antku 
I dobranoc
12 paź 00:08
Antek: Dobranoc
Basiu. Milych snow
12 paź 00:16