Funkcja i jej wlasności
Messi: Wyznacz najmniejszą i najwiekszą wartość funkcji: f(x)=−3x2 + 2x + 1 w przedziale <−1;1>
9 paź 12:21
wredulus_pospolitus:
1)
obliczasz wartość funkcji na krańcach przedziałów
2)
sprawdzasz x i y wierzchołka tej paraboli i sprawdzasz czy leży wewnątrz badanego przedziału
3)
piszesz odpowiedź
9 paź 12:25
Messi: nie umiem prosze rozwiazanie zadanie
9 paź 12:26
9 paź 12:37
Messi: nie umiem
9 paź 12:38
Antek: To niestety i ja nie pomoge jesli nie chcesz sie sam nauczyc.
Popros moze swojego nauczyciela niech CI wyjasni jak to robic
W tym linku co podalem masz przyklady podobne do swojego . Klikasz na niebieska strzalke i masz
rozwiazanie przykladu (bardzo dokladnie opisane jak zrobic) Wiec jesli chcesz sie nauczyc to
probuj tutaj . Poprawi sie ewentualnie
9 paź 12:49
Messi: ok
9 paź 12:58
Messi: Rozwiazanie :
x=−1 f(−1)=−3razy (−1)2 + 2razy(−1) + 1 = −3−2+1=−4
x= 1 f(1) = −3razy 12 + 2razy 1 + 1 = −3+2+1=0
K= (−1;−4)
P=(1:0)
czy dobrze robilem?
9 paź 13:04
Antek: Dobrze teraz daj licz
9 paź 13:10
Messi: robie o wykresu funkcji ale wzor zapomnialem to podaj mi wzor
9 paź 13:11
9 paź 13:14
Messi: Δ=22 −4razy(−3) razy 1= 4+12= 16 czy dobrze?
9 paź 13:17
Antek: Albo tez mozesz liczyc tak
| | −b | |
Liczysz wspolrzedna xw wierzcholka paraboli ze wzoru xw= |
| i potem wspolrzedna yw |
| | 2a | |
mozesz policzyc tak ze jest to wartosc tej funkcji w punkcie x
w
| | −b | | 1 | |
czyli xw= |
| ={−2}{−6}= |
| |
| | 2a | | 3 | |
teraz f(1/3)=−3*(1/3)
2+2*1/3+1=policz
9 paź 13:22
Antek: Delta policzona dobrze .
9 paź 13:23
Antek: | | −Δ | |
Wiec teraz tak xw masz juz policzone Licz yw albo z ewzoru yw= |
| albo ak jak |
| | 4a | |
pokazalem w poprzednim poscie .
9 paź 13:29
Messi: f(1/3)=−3*(1/3)2+2*1/3+1=(−9/3)2+ 7/3+1=
czy dobrze?
9 paź 13:29
Messi: robilem yw = −16/4*(−3)= −16/−12 czy dobrze?
9 paź 13:33
Antek: Tutaj jest zle bo najpierw robisz potegowanie a poten mnozenie czyli tak
| | 1 | | 1 | | 3 | | 2 | | 3 | | 6 | |
f(1/3)=−3* |
| +2* |
| +1=− |
| + |
| +1=− |
| + |
| +1=1+U{3}{ |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | |
| | −Δ | | −16 | | 4 | | 1 | |
Policzmy to ze wzoru yw= |
| = |
| =1 |
| =1 |
| czyli jednym albo drugim |
| | 4a | | −12 | | 12 | | 3 | |
sposobem wyszlo to samo .
| | 1 | | 12 | | 1 | |
Uwaga ( |
| )2= |
| = |
| . |
| | 3 | | 32 | | 9 | |
Zworc uwage ze ramiona paraboli beda skierowane w dol bo wspolczynnika =−3<0
Ja juz muszze uciekac do pracy . Moze ktos pomoze dalej .
jesli nie to napisz mowy temat niech CI pomoga > dobrze ?
9 paź 13:40