Stosunek pól kół opisanych na/ w trójkącie
Bunia: Punkty A = (3,0) B=(3,6) C=(0,3) są wierzchołkami trójkąta ABC. Oblicz stosunek pola koła
opisanego na tym trójkącie do pola koła wpisanego w ten trójkąt.
6 paź 18:47
6 paź 18:53
Bunia: właśnie nie wychodzą mi te obliczenia
6 paź 19:10
Eta:

Trójkąt ABC jest prostokątny i równoramienny
( sprawdź np. tw. Pitagorasa lub wektorami
| | a+b−c | | 3√2+3√2−6 | |
R= 3 , r= |
| = |
| = 3(√3−1) |
| | 2 | | 2 | |
| πR2 | | R2 | |
| = |
| = ......... |
| πr2 | | r2 | |
6 paź 19:28
Bunia: o i teraz jasniej bardzo dziekuje
6 paź 19:47
5-latek: Masz jasniej bo nie chialo CI sie zaznaczyc tych punktow w ukladzie wspolrzednych .
Geometria analityczna to jest taki dzial gdzie zawsze nalezy napierw wykonac rysunek.
Chocby to bylo np . Zaznacz punkt .. To rysyje uklad wspolrzednych i zaznaczam ten punkt i go
widze .
6 paź 21:07