Znaleźć liczby rzeczywiste (liczby zespolone)
Kuba: Witam, mam takie zadanko:
Znajdź liczby rzeczywiste x, y
I nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Gdzieś kilka dni temu widziałem podobne zadanie (na
tych samych liczbach) ale tam było mnożenie a tu mam dodawanie. Proszę o pomoc.
5 paź 16:28
Trivial:
Równania zespolone to układ dwóch równań rzeczywistych − muszą zgadzać się i części
rzeczywiste, i części urojone.
a + ib = c + id ⇔ a = c ⋀ b = d
Wystarczy sprowadzić to równanie do postaci (A,B − rzeczywiste):
| | ⎧ | A = 1 | |
| A + iB = 1 ⇔ | ⎨ | |
|
| | ⎩ | B = 0 | |
5 paź 16:32
ICSP: Trivial uczyłeś mnie kiedyś pewnej metody rozwiązywania równań zespolonych

Pamiętasz to może ?
5 paź 16:39
Trivial: To, że coś tam, kiedyś − pamiętam. Ale co konkretnie?
5 paź 16:41
ICSP: Chodzi mi o tą metodę

To nie były równanie wielomianowe tylko takie fajne równania z modułami i innymi tego typu
wymysłami
5 paź 16:42
Kuba: po napisaniu pytania, doszedłem samemu do wyniku. Już to ogarnąłem, ale dzięki za fatygę
5 paź 16:43
5 paź 16:50
ICSP: Te wzory znam

Dla mnie podstawowe wzory przy liczeniu niektórych całek

Bardziej chodzi mi o równania typu :
z * |z| = 2ź
Jakaś prosta metoda pozwalająca to szybko rozwiązać
5 paź 16:54
Kuba: Proszę jeszcze o pomoc przy :
z2+3 +3(sprzężona(z)) = 0
5 paź 16:55
Trivial:
ICSP, można podstawić sobie z = R*eiφ wtedy:
R*eiφ*R = 2R*e−iφ z = 0 − OK, a jak nie to dzielimy przez R
Re2iφ = 2 → R = 2, e2iφ = 0 → φ = 0 lub φ = π
Rozwiązania: z = 0, z = 2, z = −2.
5 paź 17:09
Kuba: Jest ktoś w stanie mi pomóc z zadaniem:
z
2+3(sprzężenie(z))=0
5 paź 17:16
Trivial:
Podstaw z = Re
iφ
z
2 + 3z* = 0
R
2e
2iφ + 3Re
−iφ = 0
z = 0 lub dzielimy przez Re
−iφ
Re
3iφ = −3
| | π | | 5π | |
R = 3, e3iφ = −1 → φ = |
| , π, |
| |
| | 3 | | 3 | |
zatem z = 0, 3e
iπ/3, −3, 3e
5iπ/3
5 paź 17:23
Kuba: A można to jakoś uprościć ? dopiero zaczynam liczby zespolone, i to co napisałeś nie za bardzo
mi pomaga.
Póki co wiem że z = a + bi a z* = a−bi
Nie za bardzo wiem co oznacza ten twój wzór. Ewentualnie proszę o jakieś wytłumaczenia.
5 paź 17:27
Trivial:
Możesz podstawić z = x + iy i liczyć.
z
2 + 3z* = 0
x
2−y
2 + 2ixy + 3x − 3iy = 0
| ⎧ | x2−y2 + 3x = 0 | |
| ⎩ | 2xy − 3y = 0 |
|
5 paź 17:30
Kuba: Tak, tyle że to co mi pokazałeś wyżej wygląda na szybsze. Możesz mi chociaż powiedzieć co to za
wzór, albo jak go używać? Bo do tego co wyzej napisałeś doszedłem tylko właśnie jest duzo
liczenia.
5 paź 17:33
5 paź 17:37
ICSP: właśnie o to mi
Trivial chodziło

to podstawienie ma jakaś nazwę ?
5 paź 19:48
Trivial:
ICSP, tak: podstawienie trywialne. Nie wiem.

Ja w ogóle nie miałem tego typu równań na
zajęciach i szczerze mówiąc jeszcze nigdy się z nimi nie spotkałem w fizyce i elektronice.
5 paź 19:51
ICSP: a znasz jeszcze jakieś ciekawostki związanie z liczbami zespolonymi ?

Jakieś fajne niestandardowe metody ?
5 paź 19:55
Trivial:
Nie wiem czy to dla Ciebie "fajne", ale jest sposób na obliczanie całek typu
przy użyciu residuów.
5 paź 20:00
ICSP: Właśnie

Co to jest ten residus. Tak w jednym zdaniu gdybyś mógł opisać
5 paź 20:01
Trivial:
ICSP, wiem tylko jak z residuów korzystać. Skąd się biorą niestety Ci nie wyjaśnię.

Rozwija się funkcję f w szereg Laurenta, a residuum to nic innego jak a
−1 tego rozwinięcia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szereg_Laurenta
http://pl.wikipedia.org/wiki/Residuum
Występują jakieś tam związki z całkami zespolonymi (które podobne są do
krzywoliniowych). Okazuje się że całki po krzywej zamkniętej można zwijać do całek z residuów
wewnątrz tej krzywej (zamiana troszkę podobna do tej z twierdzenia Greena). Coś tam, coś tam i
zachodzi wzór:
∫
C f(z)dz = 2πi*∑
k res
z=zk[f(z)].
5 paź 20:14
ICSP: więc to jeszcze nie jest mój poziom niestety ( a może jednak i na szczęście )
5 paź 20:15