Trivial
ICSP: Trivial oprócz niepohamowanej chęci zabijania komarów posiadasz jakieś zadania z liczb C?
Oczywiście posługujemy się międzynarodowymi oznaczeniami.
29 sie 23:39
Trivial:
Complex?
Masz zadanie:
Wyprowadź wzór na pierwiastek z dowolnej liczby zespolonej
z.
30 sie 01:07
Trivial: Pierwiastek oczywiście kwadratowy.
30 sie 01:09
ICSP: ale chodziło mi o proste zadanie.
30 sie 11:38
Trivial:
Ale to jest proste zadanie.

Nie wymaga głębszej znajomości liczb zespolonych...
To może pomogę.
√z = w ⇔ w
2 = z
z = a +
ib
w = x +
iy
...
30 sie 11:54
Trivial: To jak
ICSP, próbujesz?

Proste zadanko.
30 sie 12:28
ICSP: spróbuję ale jutro i nie wydaje mi się aby to było proste zadanko.
31 sie 01:21
ICSP: x
2 + 2xyi − y
2 = a + ib
możemy to zapisac następująco:
x
2 − y
2 = a
2xy = b
i nie mam pomysłu co dalej

Nawet jeśli zacznę wyznaczać to nie wyznaczę całej liczby tylko
np. częsc y albo x.
31 sie 11:11
Trivial:
Jak to część?
Podstawić i liczysz...
31 sie 11:39
ICSP: 4x
4 −4x
2a − b
2 = 0
t = x
2
4t
2 − 4ta −b
2 = 0
Δ = 16a + 16b
2 = 16(a+b
2)
√Δ = 4
√a+b2
| | 4 + 4√a+b2 | | 1 + √a + b2 | |
t1 = |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | |
| | 1 − √a+b2 | |
t2 sprężenie pierwszego : |
| |
| | 2 | |
| | 1 ± √a + b2 | |
x = ± |
| Ten zapis jest poprawny? |
| | 2 | |
| | 1 ± √a + b2 | | b | |
czyli x = ± |
| + iy = |
| |
| | 2 | | | |
31 sie 12:13
Trivial:
Witaj
ICSP.
4
t2 − 4a
t − b
2 = 0
Zapominasz wszędzie o
a.

Ale tak właśnie trzeba rozwiązać.
y można potem uprościć.
31 sie 12:18
Trivial:
A jeśli chodzi o zapis z ± to nie do końca, bo jednemu x odpowiada jeden y. I jeszcze
zapomniałeś o pierwiastku przy przejściu z t na x.
To zadanie jest dużo prostsze z tym a i pierwiastkiem.
31 sie 12:21
ICSP: zapomniałem a podnieś do kwadratu
Teraz dobrze?
31 sie 12:21
ICSP: | | 1 + |z| | | 1 − |z| | |
nie x = ± √ |
| v x = ± √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
31 sie 12:22
Trivial:
4t
2 − 4at − b
2 = 0
Δ = 16a
2 + 16b
2 = 16(a
2+b
2)
√Δ = 4
√a2 + b2 = 4|z|
| | 4a ± 4|z| | | a ± |z| | |
t = |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | |
ale t ≥ 0 więc:
...
31 sie 12:25
ICSP: dlaczego t≥0 ?
31 sie 12:27
Trivial:
bo t = x
2.

liczby x, y, a, b są rzeczywiste.
31 sie 12:28
ICSP: rzeczywiście

Sprytna pułapka

x = ±
√(a + |z|)/2
31 sie 12:30
ICSP: Teraz już jest dobrze?
31 sie 12:31
Trivial:
x ok, ale nie można sobie tak liczyć y, bo nie wiadomo dla którego x jest dany y.
31 sie 12:33
ICSP: tzn ze trzeba wprowadzić funkcję sgn która uzależni x od y?
Nie za bardzo rozumiem co chcesz powiedzieć przez "nie można tak sobie liczyć y"
31 sie 12:36
Trivial:
Rozwiązaniem równania są dwie pary (x, y)
Przy twoim zapisie można skonstruować 4 takie pary, a więc zapis niekonsekwentny. O to mi
chodziło.

I tak, wprowadza się sgn aby wyliczyć y i jeszcze można przekształcić tak, aby y był trochę
prostszy.
31 sie 12:39
ICSP: | | b√2(a+|z|) | |
y = |
| . Dobrze przekształcone? |
| | 2(a+|z|) | |
31 sie 12:42
Trivial:
x = sgn(x)
√12(a+|z|)
| | b | | 1 | |
y = |
| = sgn(x)sgn(b)|b| |
| |
| | 2sgn(x)√12(a+|z|) | | √2(a+|z|) | |
| 1 | | a−|z| | | a−|z| | | |z|−a | |
| = |
| = |
| = |
| |
| a+|z| | | a2−|z|2 | | a2−a2−b2 | | b2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | |z|−a | | √12(|z|−a) | |
| =( |
| * |
| )1/2=( |
| )1/2= |
| |
| √2(a+|z|) | | 2 | | a+|z| | | 2b2 | | |b| | |
| | √12(|z|−a) | |
y = sgn(x)sgn(b)|b|* |
| = sgn(x)sgn(b)√12(|z|−a). |
| | |b| | |
| | b | |
Ale i tak chyba łatwiej jest zapamiętać po prostu wzór na x a potem wyliczyć y = |
| . |
| | 2x | |
31 sie 12:49
ICSP: zdecydowanie łatwiej jest zapamiętać wzór na x

Akurat wyznaczenie tego wzorku już mniej więcej rozumiem. Możesz dać następne zadanko
31 sie 12:52
Trivial:
Oblicz
√ i .
31 sie 12:53
ICSP: √i =
√0+i
|z| = 1
y = 1
x = 0
wtf

Popsułem coś

Trzeba spróbować inaczej:
0+i
|z| = 1
n = 2
| | q + 2kπ | |
√i = |z|(Ucos{q + 2kπ}{2} + isin |
| } |
| | 2 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
√i1 = (cos |
| + i sin |
| ) = |
| + i |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | | √2 | | √2 | |
√i2 = (cos − |
| + isin− |
| = − |
| − i |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
31 sie 13:01
Trivial:
√ i = ?
z = i = 0 + i.
a = 0; b = 1; |z| = 1
| | 1 | |
x = ±√12(a + |z|) = ±√12 = ± |
| . |
| | √2 | |
| | b | | 1 | |
y = |
| = ... = ± |
| ← nadużycie notacji ±, o której mówiłem wyżej.  |
| | 2x | | √2 | |
a więc:
31 sie 13:06
ICSP: nie usunąłeś niewymierności z mianownika.
Co jesli x = 0 ? Wtedy liczba zespolona nie istnieje czy jak?
31 sie 13:08
Trivial:
To może kolejne zadanie:
z = |z|eiφ.
Wyprowadź wzór na logarytm o podstawie b z dowolnej liczby z.
logbz = ?
31 sie 13:09
Trivial:
Wiem, że nie usunąłem niewymierności, wyniki są takie same, ale
√ i jest zwyczajowo podawany
w takiej formie jak napisałem − z niewymiernością w mianowniku.
Jeśli x = 0 to wróć do układu równań i zobacz co się dzieje...

x nie może wyjść 0, chyba że
liczysz trywialny pierwiastek z 0.
31 sie 13:12
Trivial:
Coś przeoczyłem. Jeśli x lub y = 0, to oznacza, że b = 0. A kto by liczył pierwiastek z liczby
rzeczywistej wzorem zespolonym.
31 sie 13:16
ICSP: Ja bym liczył

z tym zadaniem z logarytmem to nie mam szans. Nawet nie wiem jak się za to zabrać.
31 sie 14:52
Trivial:
To zadanie z logarytmem jest dużo prostsze niż z pierwiastkiem.

Podałem ci wskazówkę:
z = |z|e
iφ
31 sie 16:13
ICSP: | | z | | z | |
z = |z|eiq ⇔ eiq = |
| ⇔ lniq = |
| ⇔ nie wiem |
| | |z| | | |z| | |
31 sie 16:17
Trivial:
logbz = logb(|z|eiφ) = ...
31 sie 16:18
ICSP: = logb |z| + iq logb e. Da się to jeszcze bardziej uprościć?
31 sie 16:20
Trivial:
| | 1 | |
Tak, logbe = |
| ← dla mnie prościej.  |
| | lnb | |
31 sie 16:21
ICSP: a to iq to co to jest? Ciągle to widuję ale jakoś nigdy się nie zastanawiałem co to oznacza.
31 sie 16:21
Trivial:

q na rysunku oznacza φ.
φ to argument liczby zespolonej (czyli po prostu kąt).
| | b | |
sinφ = |
| → b = |z|sinφ |
| | |z| | |
| | a | |
cosφ = |
| → a = |z|cosφ |
| | |z| | |
A więc...
z = |z|cosφ + |z|sinφ*i = |z|(cosφ + isinφ).
Można udowodnić, że e
iφ = cosφ + isinφ, a zatem:
z = |z|e
iφ.
31 sie 16:27
Trivial:
Bierze się to z tego, że każdą liczbę zespoloną można przedstawić jako parę uporządkowaną
(a,b), a zatem można zilustrować ją na płaszczyźnie zespolonej (taki 'układ współrzędnych' jak
narysowałem wyżej). Re reprezentuje oś rzeczywistą, Im − urojoną.
31 sie 16:32
ICSP: Czyli to tylko jest kąt?
Czyli każdą liczbę zespoloną możemy zapisać za pomocą modułu i kąta?
31 sie 16:33
Trivial:
Tak.
31 sie 16:34
ICSP: dobrze. To rozumiem. Następne zadanie
31 sie 16:34
Trivial:
Oblicz ii.
31 sie 16:36
ICSP: (0+i)
i
|z| = 1
0 + i = e
i π/2
(e
i π/2)
i = e
(i π/2)*i = e
−π/2
Nie mam pomysłu na to.
31 sie 16:44
Trivial:
Policzyłeś.
e
−π/2
Wynik jest rzeczywisty.

Gratulacje.
Btw, czy to nie dziwne, że coś tak urojonego jak i
i okazuje się być rzeczywiste?
31 sie 16:46
ICSP: Trochę, ale rozwiązania trójmianu kwadratowego o współczynnikach rzeczywistych bywają
zespolone.
31 sie 16:47
ICSP: no dalej

Muszę się troszkę podszkolić
31 sie 19:12
Trivial:
ICSP wiesz tyle ile trzeba. Ja miałem ze 2 wykłady z liczb zespolonych. W nadchodzącym
semestrze będą bodajże funkcje zespolone i całki i różne takie.
31 sie 19:16
ICSP: no to możesz dawać jakieś zadanka. Zobaczymy czy będę sobie dawał radę.
31 sie 19:18
Trivial:
Wyprowadź wzór:
i przy okazji:
Powinno ci zająć trochę czasu. Ale jakoś specjalnie skomplikowane nie jest.
31 sie 19:20
31 sie 19:20
ICSP: e
ix = cosx + isinx
e
−ix = cosx − isinx ( w potędze przed i jest minus to zapewne powinienem też postawić minus
przed i przy sinusie. Jednak nie umiem tego udowodnić.
e
−ix = cosx − isinx ⇔ cosx = e
−ix + isinx
Teraz wstawiamy to do pierwszego równania:
e
ix = cosx + isinx ⇔ e
ix = e
−ix + isinx+ isinx ⇔ 2isinx = e
ix − e
−ix ⇔ sinx =
//
Teraz wyznaczymy z drugiego równania isinx
e
−ix = cosx − isinx ⇔ isinx = cosx − e
−ix
I wstawiamy to do pierwszego:
e
ix = cosx + isinx ⇔ e
ix = cosx + cosx − e
−ix ⇔ 2cosx = e
ix + e
−ix ⇔ cosx =
31 sie 19:47
Trivial: 
e
−ix = e
i(−x) = cos(−x) + isin(−x) = cosx − isinx.
31 sie 19:48
ICSP: to tak to działa

Mógłbym na to nie wpaść

Może popróbujmy równania kwadratowe.
31 sie 19:49
Trivial:
I można po prostu odjąć/dodać stronami.
31 sie 19:49
ICSP: to daj przykład równania kwadratowego
31 sie 19:55
Trivial:
Rozwiąż równanie:
z2 − 2iz − 6 = 0.
31 sie 19:55
ICSP: no to jedziemy

z
2 − 2iz − 6
Δ = 4i
2 + 24 = 20
√Δ = 2
√5
z
1 = 1 +
√5
z
2 = 1 −
√5
Trivial to jakiś żart z tym zadaniem był? To nawet licealista by zrobił
31 sie 19:58
Trivial:
To było zadanie na rozgrzewkę.
31 sie 20:01
Trivial:
Wyznacz pierwiastki równania:
iz2 + 5z − 9 = 0.
31 sie 20:02
ICSP: Δ = 25 + 36i
√Δ = √25 + 36i
a = 25 , b = 36 , |z| = √1921
yyy coś pomyliłem?
31 sie 20:05
Trivial: Liczby zupełnie losowe.
31 sie 20:06
Trivial:
Dobra zmieniamy
iz2 + z − 1 = 0.
31 sie 20:07
ICSP: Δ = 1 + 4i
√Δ = √1 + 4i
a =1, b = 4 , |z| = √17
Nie możesz wymyślić jakiegoś równania gdzie moduł wyjdzie normalny?
Weź jakieś trójkąty egipskie.
31 sie 20:10
Trivial: iz
2 +
√3z − 1 = 0.
31 sie 20:11
ICSP: Δ = 3 + 4I
√Δ =
√3 + 4i
a = 3 , b = 4 , |z| = 5 − trójkąt egpiski
x = 2
y = 1
√Δ = 2+i
| | √3 + 2 + i | | −√3i − 2i +1 | |
z1 = |
| = |
| |
| | 2i | | 2 | |
31 sie 20:16
Trivial:
31 sie 20:18
ICSP: no wreszcie

Dasz normalne liczby i idzie. Przyznaję że jednak twój wzorek sie przydał
31 sie 20:18
Trivial:
Pytanie: dlaczego mogliśmy przyjąć za pierwiastek z delty akurat 2+i, a nie np. −(2+i)?
31 sie 20:18
ICSP: ale to chyba bez różnicy.
31 sie 20:21
Trivial: To bez różnicy, ale dlaczego?
31 sie 20:22
ICSP: ponieważ później przy wstawianiu do pierwiastków jest to bez znaczenia. Możemy najpierw wstawić
do pierwszego, albo do drugiego. To sprężenie licznika decyduje o tym.
31 sie 20:25
Trivial:
Masz ochotę na następne zadanko?

Udowodnij, korzystając z liczb zespolonych, że:
2sinxcos3x = sin3x − sinx.
31 sie 20:28
ICSP: nie rozumiem polecenia " korzystając z liczb zespolonych"
31 sie 20:29
Trivial: Ze wzorów na sinusy i cosinusy, które wyprowadziłeś wyżej.
31 sie 20:30
ICSP: a co zrobić jeśli mam sin2x?
31 sie 20:32
Trivial: Idę sobie zrobić kakao. Jak wrócę ma być udowodnione!
31 sie 20:33
ICSP: ale ja mam teraz film. Będę dopiero koło 22:30
31 sie 20:33
Trivial:
Wstawiasz w wykładnik zamiast x→2x
31 sie 20:33
b.: to ii nie jest dobrze zdefiniowane, trzeba by się umówić, że bierzemy argument z jakiegoś
konkretnego przedziału
np.
i= eiπ/2 −> dostanie się ii = e−π/2
i= e5iπ/2 −> dostanie się ii = e−5π/2...
nie ma tego problemu, jeśli podstawa jest dodatnia (co do tego, jak jest zdefiniowany logarytm
z liczby dodatniej nie ma wątpliwości). Gdy nie, trzeba zaznaczyć, o jaką gałąź logarytmu
chodzi
(jak widać z powyższego, za ln(i) można przyjąć równie dobrze iπ/2, jaki i też 5iπ/2...)
31 sie 20:46
Trivial:
Tak. We wszystkich przykładach chodziło mi o argument główny, czyli z przedziału [0, 2π].
Dobrze, że o tym mówisz rozwiewając wątpliwości.
31 sie 20:53
Trivial: z przedziału: [0, 2π) !
Wiadomo o co chodzi.
31 sie 20:54
ICSP: 2sinxcos3x = sin3x − sin
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2 |
| (eix − e−ix)* |
| (e3ix + e−3ix) = |
| (e3ix − e−3ix) − |
| | 2i | | 2 | | 2i | |
czy jest to samo co :
(e
ix − e
−ix)* (e
3ix + e
−3ix) = (e
3ix − e
−3ix) − (e
ix − e
−ix)

Przemnożyłem przed 2i oraz skróciłem 2 z 2?
31 sie 22:54
Trivial: Trzeba wyjść z lewej strony, pomnożyć po kolei wyrazy i ma wyjść to co po prawej.
31 sie 23:36
Trivial:
Trzeba skorzystać z faktu, że:
a
b*a
c = a
b+c...
31 sie 23:43
ICSP: dzięki. Na razie pytałem się czy wszystko dobrze przekształciłem.
31 sie 23:45
Trivial:
Na razie jest OK.
31 sie 23:47
ICSP: (eix − e−ix)(e3ix + e−3ix) = e4ix + e−2ix − e2ix − e+4ix = e−2ix −
e2ix
Dobrze do tego momentu?
31 sie 23:51
ICSP: omg. Nic nie mów. Bez tego ostatniego = . NIe śmiej się
31 sie 23:53
Trivial: Widzę, że się skompromitowałem.

Źle przepisałem. Trzeba pokazać, że
2sinxcos
2x = sin3x − sinx.
sorry.
31 sie 23:54
ICSP: tyle pracy na nic. Jutro się tym zajmę

Właśnie coś z tymi 4 mi nie pasowało. Dobranoc
31 sie 23:55
Trivial: Ale masz dobrze. Możesz iść dalej i zobaczymy co wyjdzie.

(bez ostatniego)
31 sie 23:55
Trivial: Zresztą już wyszło co miało wyjść.
| | 1 | |
... = |
| [e 4ix − e −4ix − (e 2ix − e −2ix)] = sin4x − sin2x.  |
| | 2i | |
31 sie 23:58
Trivial: Ja też idę. Dobranoc.
31 sie 23:58
ICSP: to jak? Uznajemy to zadanko jako zrobione?
Jak tak to dawaj następne najlepiej z obliczaniem n−tej potęgi liczby zespolonej.
1 wrz 15:17
Trivial:
Zadanka na n−tą potęgę liczby zespolonej są trudne do wymyślenia.

Może jeszcze jedno trygonometryczne.
Przy użyciu liczb zespolonych rozłóż na sumę sinusów wyrażenie:
sin(x)cos(3x)cos(5x)
1 wrz 15:34
Trivial: Widzę, że coś słabo idzie.
1 wrz 18:16
b.: tak dla przestrogi dodam, że argument główny często jest definiowany jako argument z przedziału
<−π, π)
1 wrz 18:26
ICSP: czasu nie miałem. Zabiorę się za to późnym wieczorem
1 wrz 18:29
Piotr student: Trivial proszony do mojego postu
1 wrz 19:01