...
Trivial:
ICSP.
Masz ochotę na zadanko z liczb zespolonych?
3 wrz 21:02
ICSP: Możesz dać. Tylko takie abym był wstanie zrobić.
3 wrz 23:23
Trivial: A miałeś z ostatnim problemy?
3 wrz 23:24
ICSP: którym ostatnim?
3 wrz 23:25
Trivial: Jednym z ostatnich.
3 wrz 23:26
ICSP: którym z ostatnich?
3 wrz 23:26
Trivial: np. z rozłożeniem na sumę sinusów sin(x)cos(3x)cos(5x).
3 wrz 23:27
ICSP: yy tego nie zrobiłem jeszcze. Nie rozumiem polecenia
3 wrz 23:28
Trivial: A co tu rozumieć, trzeba zapisać w postaci z e i wymnożyć.
3 wrz 23:29
ICSP: no to może zrobię niedługo a jutro dasz mi to zadanko.
3 wrz 23:30
Trivial: W sumie to chyba zbyt skomplikowane to co chciałem dać...
3 wrz 23:31
rupert: ciekawa rozmowa
4 wrz 00:46
ICSP: | | 1 | | 1 | |
si(x)cos(3x)(cos(5x) = |
| (eix − e−ix) * |
| (e3ix + e−3ix) * |
| | 2i | | 2 | |
| | 1 | |
|
| (e5ix + e−5ix). Czy do tego momentu jest dobrze? |
| | 2 | |
4 wrz 21:38
Trivial: tak...
4 wrz 21:40
ICSP: dobra lecimy dalej:
| 1 | |
| (e4ix + e−2ix −e2ix − e−4ix)(e5ix + e−5ix) = |
| 8i | |
| | 1 | |
|
| (e9ix + e−ix + e3ix + e−7ix − e7ix − e−3ix − eix − e−9ix) |
| | 8i | |
Nadal dobrze? Nie mam pomysłów teraz.
4 wrz 21:45
Trivial:
pozwijaj w sinusy
4 wrz 21:46
ICSP: | 1 | | 1 | |
| * |
| ([e9ix −e−9ix] −[e7ix − e−7ix] + [e3ix− e−3ix] − [eix − |
| 4 | | 2i | |
e
−ix])
| | 1 | |
= |
| (sin9x − sin7x + sin3x − sinx) O to chodzi? |
| | 4 | |
4 wrz 21:50
Trivial: Tak.

I nawet dobrze.
4 wrz 21:52
ICSP: co znaczy "i nawet"
4 wrz 21:53
Trivial: Bez błędu!
4 wrz 21:53
ICSP: mam nadzieję

Słowo "pozawijaj" było tutaj kluczowe

Możesz dać tamto zadanie
4 wrz 21:55
Trivial:
Rozwiąż pozornie podstępną całkę:
∫sinxcos3xcos5xdx
4 wrz 21:58
ICSP: Trivial zauważ że ja jeszcze nie miałem całek i nie potrafię tego zrobić. Jedyne co z
mojej wiedzy mogę wywnioskować to
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| (sin9x − sin7x + sin3x − sinx)dx = |
| (∫ sin9x dx − ∫sin7xdx + ∫ sin3xdx − ∫sinxdx) |
| | 4 | | 4 | |
4 wrz 22:01
Trivial:
A jak podpowiem, że:
| | cosax | |
∫sinaxdx = − |
| + c to dasz radę?  |
| | a | |
4 wrz 22:03
ICSP: | 1 | | 1 | | cos9x | | cos7x | |
| (∫ sin9xdx − ∫sin7xdx + ∫sin3xdx − ∫sinxdx) = |
| (− |
| + |
| − |
| 4 | | 4 | | 9 | | 7 | |
| | cos3x | | 1 | cos9x | | 1 | cos7x | | 1 | cos3x | |
|
| + cosx + C) = − |
|
| + |
|
| − |
|
| |
| | 3 | | 4 | 9 | | 4 | 7 | | 4 | 3 | |
| | 1 | | cos9x | | cos7x | | cos3x | | cosx | |
+ |
| cosx + C = − |
| + |
| − |
| + |
| + C |
| | 4 | | 36 | | 28 | | 12 | | 4 | |
4 wrz 22:08
Trivial: rozwiązałeś właśnie całkę ∫sinxcos3xcos5xdx. Metody zespolonej przynajmniej na mojej analizie
nie uczą. Większość studentów by nie rozwiązała tak ładnie. Brawo.
4 wrz 22:09
ICSP: skoro tej metody nie uczą w takim razie jak inaczej to zrobić?
4 wrz 22:12
Trivial:
Nie mam pojęcia. Ja od razu idę w zespolone w takich całkach.
4 wrz 22:12
Trivial: Można pewnie coś przekształcić z wzorów trygonometrycznych. Ale to wymaga dużej ilości czasu...
4 wrz 22:13
ICSP: czyli nie wiesz jak to zrobić?
4 wrz 22:16
Trivial:
To może jeszcze jedno zadanko trygonometryczne, tym razem prostsze i nawet bez zespolonych
można łatwo rozwiązać.
Przedstaw w formie liniowej wyrażenie:
cos
2x.
Czyli to samo co poprzednio.
4 wrz 22:17
Trivial: ICSP, po co znać dziwne sposoby, skoro takie całki robi się szybko z zespolonych?
4 wrz 22:18
ICSP: "szybko" mi to troszkę zajęło.
Co to jest forma liniowa wyrażenia?
4 wrz 22:23
Trivial: Tak to nazwałem... to samo co poprzednio
4 wrz 22:24
ICSP: | | 1 | | 1 | |
cos2x = |
| (eix + e−ix)(eix + e−ix) = |
| (e2ix 1 + 1 + e−2ix) = |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| (2 + e2ix + e−2ix)= |
| (2 + cos2x) = |
| cos2x + |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
4 wrz 22:28
Trivial: ICSP, zapewniam cię... ze wzorów trygonometrycznych męczyłbyś się znacznie dłużej.
Znacznie.
4 wrz 22:28
Trivial: Źle zwinąłeś.
4 wrz 22:29
ICSP: Z tymi 1 coś poplątałem?
4 wrz 22:32
Trivial: | | 1 | |
Źle zwinąłeś |
| (e2ix+e−2ix) |
| | 4 | |
4 wrz 22:33
4 wrz 22:36
Trivial: Tak.
4 wrz 22:36
Trivial:
I znów całka ∫cos2xdx, która jest całką umiarkowanie trudną staje się banalna.
4 wrz 22:37
ICSP: nie staje się banalna
4 wrz 22:38
4 wrz 22:39
Trivial:
Staje się.

Właśnie licząc całki nauczyłem się tej metody 'rozkładu' na czynniki 'liniowe'.
4 wrz 22:40
ICSP: | | 1 | | 1 | |
∫cos2xdx = |
| ∫(cos2x + 1)dx = |
| (∫cos2xdx + x + C) |
| | 2 | | 2 | |
4 wrz 22:42
Trivial: Podobnie jak dla sinusa. Jeżeli znasz już wzory na pochodne, to możesz chwilę pomyśleć i też
zrobisz.
4 wrz 22:44
ICSP: nie znam wzorów na pochodne funkcji trygonometrycznych
| | 1 | | sin2x | | sin2x | | 1 | |
= |
| ( |
| + x + C) = |
| + |
| x + C |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
4 wrz 22:46
Trivial:
Jak to nie!
(sinx)' = cosx
(cosx)' = −sinx.
Prościej nie mogło być.
4 wrz 22:47
ICSP: nie umiem pochodnych liczyć. To mnie na razie przerasta. Może jak będę po granicach to sobie
poradzę
4 wrz 22:48
Trivial: Spoko.
4 wrz 22:48
ICSP: dobrze. Na dziś już kończymy. Jeszcze jutro się pobawimy
4 wrz 22:49
Trivial: Z zespolonych już jesteś 'master'.
4 wrz 22:50
ICSP: Nie jestem. Nawet nie potrafię korzystać ze wzoru de Movier'a czy jakoś tak.
4 wrz 22:51
Trivial: A to ten wzór jest do czegoś przydatny? To taka postać e
iφ dla ubogich.
4 wrz 22:52
ICSP: Tak. Tylko ja znam tylko podstawy korzystania z eiq. Ty kiedyś rozwiązywałeś równania za
pomocą własnie tego. Dajmy np. x4 + 1 = 0
4 wrz 23:20
Trivial:
To równanie akurat można łatwiej rozwiązać:
x
4+1 = (x
2+i)(x
2−i) = (x+i
√ i )(x−i
√ i )(x−
√ i )(x+
√ i )
x = ±i
√ i , ±
√ i .
A więc ostatecznie:
| | i−1 | | 1+i | |
x = ±( |
| ), ±( |
| ). |
| | √2 | | √2 | |
4 wrz 23:36
Trivial: Ale sposób z e
iφ jest równie dobry. Btw, φ jest pod przyciskiem 'inne'
4 wrz 23:41
Trivial: Idę spać. Dobranoc.
4 wrz 23:42