6ctg^{2}x-4cos^{2}x=1
Siemanko: 6ctg
2x−4cos
2x=1
siemanko, nie wiem jak to rozwiązać, trudzę się już parenaście minut i nie mogę zrozumiec jak
to zrobić.
Z góry dzięki za pomoc!
5 paź 14:54
Siemanko:
4sin
2x+sin
22x=3
To samo jest z tym przykładem, nie ogarniam jak to wyprowadzić, albo sprowadzić, gubię się w
momencie pierwszego przejścia
5 paź 15:01
52: | | cos2x | |
hmm ja bym zrobił że ctg2x= |
| |
| | sin2x | |
potem zastosuj jedynke trygonometryczną
Zobaczymy czy to coś da
5 paź 15:04
ICSP: Spójrzmy :
| | cos2x | |
6 * |
| − 4 cos2x = 1 dla sin2x ≠ 0 (x ≠ kπ gdzie k jest w Z ) |
| | sin2x | |
Mnożymy przez sin
2x
6cos
2x − 4cos
2x(1 − cos
2x) = 1 − cos
2x
dla ułatwienia podstawiam t = cos
2x gdzie t ∊ [0 ; 1)
6t − 4t(1 − t) = 1 − t
a z tego dostaniesz zapewne równanie kwadratowe

Drugi przykład analogicznie
5 paź 15:06
52: ICSP
zajrzysz do moich równań ? Trzeba je sprawdzić
5 paź 15:08
Siemanko: czemu t ∊ [0;1) a nie −1,1
5 paź 15:09
ICSP: 1 odpada z dziedziny cos2x = 1 ⇒ x = kπ k w Z ale przecież to nie należy do dziedziny
a dlaczego od 0 ? Przypomnij sobie jakie wartości może przyjmować
kwadrat liczby rzeczywistej
5 paź 15:12
Siemanko: A no tak, to wiele wyjaśnia

Dzięki wielkie! Jak coś to będę tu jeszcze pisał, bo zostało mi 50 przykładów ...
5 paź 15:14
52: Siemanko z jakiejś książki to robisz ?
5 paź 15:16
Siemanko: Nie robię tego z książki, tylko z kserówki od naszej Pani Profesor

A jako że mnie trochę nie
było w szkole, to mam sporo materiału do nadrobienia i nie ze wszystkim sobię sam radzę.
Odnośnie drugiego
jestem w korku w miejscu
4sin
2x+(2sinxcosx)
2=3
nie wiem jak to wykombinować bym miał możliwość podstawić t.
5 paź 15:21
ICSP: (2sinxcosx)2 = 4 * sin2x * cos2x = 4 * sin2x * (1 − sin2x)
5 paź 15:24
Siemanko: Dzięęęki! Po raz drugi

! Na początku próbowałem tak zrobić ale coś mi się pokiełbasiło.
5 paź 15:28
Siemanko: | | 3 | |
a teraz banał którego nie ogarniam sin2x= |
| ? |
| | 2 | |
5 paź 15:32
ICSP: no rzeczywiście banał. Równanie sprzeczne bo U{3}[2} > 1
5 paź 15:33
Siemanko: A potem się dziwić że na sprawdzianach są gały, bo nie potrafię dodawania w zakresie 10 .. −.−
dzięki.
5 paź 15:36
Siemanko: To jeszcze jedno pytanko, bo pamiętam z kiedyś jak robiło się te odpowiedzi z wykresami, tylko
| | π | | π | |
nie pamiętam jednostek pomiędzy 0 a |
| i |
| i π. |
| | 2 | | 2 | |
Też banał ale nigdzie nie mogę tego wykresu znaleźć, a jeśli dobrze pamiętam to tam było
| | π | | π | | π | |
0 , |
| , |
| , |
| tu mam luke π |
| | 6 | | 4 | | 2 | |
5 paź 15:47
ICSP: | | π | | π | | π | | π | | 2π | | 3π | | 5π | |
0 , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , π |
| | 6 | | 4 | | 3 | | 2 | | 3 | | 4 | | 6 | |
Najbardziej podstawowe wartości
5 paź 15:57
Siemanko: Hmmm, dzięki teraz mam mianowicie problem już z tym że musiałem się gdzieś walnąć a nie widzę
błędu
tgx+ctx=4sin2x
z tego wyszło mi
i po tym miałem
1=8(sin
2x(1−sin
2x))
i podstawiłem t = sin
2x i t∊(0,1>
ale delta wyszła mi pokraczna bo 32

i zastanawiam się gdzie jest błąd.
5 paź 16:01
ICSP: ale ty się lubisz bawić
| 1 | |
| = 2t gdzie t = sin2x , t ∊ (−1 ; 1) \{0} |
| t | |
5 paź 16:04
52: a potem amsz
1=8sin
2x cos
2x
1=2*4sin
2x cos
2x
1=2*sin
22x
5 paź 16:04
Siemanko: ICSP: Jak wyznaczyłeś deltę? Bo nic nie ma w mianowniku

, chyba że jakoś wziąłeś z tg i ctg,
jeśli tak to jak.
Poza tym kolejny problem

To wyszło mi jako rozwiązanie do
| | 1 | |
(cosx+sinx)2−sin2x= |
| sin22x+2cos4x |
| | 2 | |
ale znając życię coś zrobiłem źle
5 paź 16:14
Siemanko: czemu dodatkowo
a przy t=sin2x
5 paź 16:21
ICSP: nie liczyłem żadnej delty
52 zrobił identycznie jak ja
5 paź 16:24
ICSP: podzieliłem sobie równanie stronami przez 2 w pamięci
5 paź 16:25
Siemanko: Nie deltę, tylko dziedzinę, już mam mętlik w głowie

oks już widzę tam to dzielenie, jeszcze tylko ta dziedzina i to ostatnie równanie, bo przez
resztę jakoś sam brnę na razie...
5 paź 16:28
ICSP: na pewno dobrze przepisałeś to ostatnie równanie ?
5 paź 16:28
ICSP: tgx + ctgx = 8sinxcosx
| | π | | kπ | |
D : cosx ≠ 0 ∧ sinx ≠ 0 ⇒ x ≠ |
| + kπ ∧ x ≠ kπ ⇒ x ≠ |
| gdzie k ∊ Z |
| | 2 | | 2 | |
5 paź 16:30
Siemanko: tak, tak samo mam na kserówce...
5 paź 16:31
52: Wracając do mojego
| | √2 | | √2 | | π | |
sin2x= |
| v sin2x=− |
| xo= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | π | | 3π | |
2x= |
| +2kπ v 2x= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3π | |
x= |
| +kπ v x= |
| +kπ , k∊C |
| | 8 | | 8 | |
5 paź 16:34
52: to xo jest dla pierwszego a dla drugiego zrob sam : )
5 paź 16:35
ICSP: Przeliczyłem jeszcze raz i ładnie wychodzi , :
D : x ∊ R
1 + sin2x − sin2x = 2sin
2xcos
2x + 2cos
4x
1 = 2cos
2x(sin
2x + cos
2x)
2cos
2x = 1
| | √2 | | √2 | |
cosx = − |
| v cosx = |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 paź 16:35
Siemanko: | | 1 | | √2 | |
52, skąd z sin22x = |
| otrzymałeś |sin2x| = |
|  To jest jakaś zasada? |
| | 2 | | 2 | |
5 paź 16:41
5 paź 16:42
52: | | 1 | |
sin22x= |
| to pierwiastkuje teraz i mam |
| | 2 | |
| | 1 | |
|sin2x|= |
| usuwam niewymierność i mam |
| | √2 | |
√ x2=|x| Pamiętaj
5 paź 16:47
Siemanko: Może i jestem ciemny, ale nie rozumiem skąd się to wzięło konkretnie

? Jakieś rozjaśnienie?
5 paź 16:48
Siemanko: aaa dobra wiem, Boże, jaki ja jestem tępy...
5 paź 16:48
52: Spoko

a ty zdajesz może maturę w tym roku szkolnym ?
5 paź 16:50
Siemanko: tak, rozszerzoną z matmy
5 paź 16:51
52: Ja też

przygotowujesz się w jakiś konkretny sposób?
5 paź 16:54
Siemanko: Chodzę na fakultety, i uczę się do lekcji, mam 2 książki od Kiełbasy, bardzo fajne i myślę, że
dobrze przygotowują.
5 paź 16:58
52: mhh a na studia gdzie się wybierasz ?
5 paź 17:03
Siemanko: myślę prywatnie o grafice komputerowej, digital painting te sprawy, ale to bardziej
hobbistycznie, jak nie dostanę się na moje portfolio, to pewnie pójdę w najlepszym wypadku na
politechnikę wwa lub aon w rembertowie, kierunek jeszcze rozmyślam, ale bardziej matematyka
bez fizyki, albo matma + inf
5 paź 17:05
Siemanko: A z kolei to jak rozwiązać?:
2cos2x+2cos4x+3sin22x=1
5 paź 17:13
52: 2cos2x+2cos4x+3sin
22x=1
2cos2x+2cos
22x−sin
22x+3sin
22x=1
2cos2x+2cos
22x+2sin
22x−1=0
2cos2x+2(1−sin
2x)+2sin
22x−1=0
2cos2x+2−2sin
22x+2sin
22x−1=0
2cos2x+2−1=0
2cos2x=−1
Chyba się nigdzie nie pomyliłem a resztę sam rozwiążesz
5 paź 17:23
52: 2cos2x+2(1−sin22x)+2sin22x−1=0 tak powinna wyglądać 4 linijka od góry
5 paź 17:24
Siemanko: ok, dzięki.
5 paź 17:34
Siemanko: a mam pytanko, cos2a = cos2a−sin2a, to dlatego cos4x=cos22x−sin22x?
5 paź 17:36
Siemanko: do tego dorzucę jeszcze
√3cosx+sinx = 1
Dzięki za pomoc z góry

Pozdrawiam!
5 paź 17:56
52: a mam pytanko, cos2a = cos2a−sin2a, to dlatego cos4x=cos22x−sin22x? TAK
5 paź 19:13
Siemanko: SIemanko jeszcze raz ja
1. cosx=
√3 −> sprzeczne? bo nie należy od −1,1 ? tylko sie upewniam
2. mając sinx−cosx=0
mogę zrobić sinx=cosx
| | sinx | |
i potem |
| =0? czyli tgx=0  czy jakoś inaczej to powinienem rozważyć. |
| | cosx | |
3. cos
2x+3sin
2x+2
√3sinxcosx=1 prosiłbym o lekkie naprowadzenie na kurs
6 paź 15:08
ICSP: 1. Tak
2. Przy założeniu cosx ≠ 0 możesz podzielić. Potem rozwiązanie równania tgx = 1 nie
powinno być już problemem
3. Przypomnij sobie wzór skróconego mnożenia : kwadrat sumy
6 paź 15:11
Siemanko: z cos
2x+sinxcosx=1
wyszło mi sinx(sinx−cosx)=0
nie wiem czy cosx ≠0

z tego drugiego otrzymałem
2sinx(sinx+
√3cosx) = 0
czyli sinx=0 lub sinx=−
√3cosx
z czego to drugie znowu jakiś kosmos i nie wiem jak to ugryźć.
6 paź 15:16
6 paź 15:19
ICSP: sinx − cosx = 0 ⇒ sinx = cosx sprawdzam co gdy cosx = 0
0 = 1 bądź 0 = −1 sprzeczność. Mogę wiec założyć rozwiązywanie równania gdy cosx ≠ 0 − wtedy
dozwolone jest podzielenie
Drugie
cos2x + 3sin2x + 2√3sinxcosx = (cosx + √3sinx)2
Dalej już chyba nie powinno być problemów
6 paź 15:22
6 paź 15:22
Siemanko: czyli jak zrobiłem z 1 sin
2x+cos
2x
i sobie skróciłem, czyli zostało mi 2sin
2x+2
√3sinxcosx=0
i nastepnie 2sinx wyłączyłem przed nawias jest źle

?
6 paź 15:28
ICSP: Dobrze jest
6 paź 15:31
Siemanko: no ale jak jest dobrze jak otrzymujemy sinx=0 i sinx+
√3cosx=0
a z tego drugiego równania wychodzi sinx>1 czyli sprzeczność, czy to jakoś nie za łatwo

?
i mam pytanie jak ugryźć
sin3x+sin7x=0 bo nie mam pomysłu wogóle

?
przy sin5x−sin7x=0
otrzymaliśmy −2sinx−cos6x=0 ale nie wiem jak to się stało, byłbym wdzięczny za wytłumaczenie
6 paź 15:36
Siemanko: dobra mam nie ważne
6 paź 15:53
ICSP: Podałem ci chyba wzorki na sumę sinusów ?
6 paź 15:57
Siemanko: tiaa, po prostu nie skumałem że powinienem to zrobić w ten sposób
ale teraz jest inny problem co powinienem zrobić gdy mam
?
czy mogę zrobić z tego
0=(sin6x)(cos11xcos5x)?
nawet jeśli mogę to jak to rozwiązać?
6 paź 16:04
Siemanko: siemanko a jak rozwiązać cosxcos2x=cos3x?
bo nie mam pomysłu..
6 paź 17:05
Siemanko: cały czas potrzebna pomoc

ratunku.
6 paź 17:23
52: cosxcos2x−cos3x=0
hmmm....
cos3x=cos2xcosx−sin2xsinx
cosxcos2x−cos2xcosx+sin2xsinx=0
sin2xsinx=0
Dalej dasz rade ?
6 paź 17:26