nierówność Schwarza
Ela: Prosze o pomoc w tym zadaniu :'−(
udowodnij nierówność Schwarza: dla dowolnych liczb rzeczywistych a
k , b
k, k=1, ..., n,
prawdziwa jest nierówność:
n n n
| ∑ a
k b
k | ≤
√∑ ak2 √∑ bk2
k=1 k=1 k=1
Wskazówka: n
Dla u= ( a
1, a
2, ..., a
n) i v=(b
1, b
2, ..., b
n) niech <u,v>= ∑ a
k b
k . dla
k=1
ustalonych u i v jak wyżej,wyrazenie <u−αv,u−αv> jest funkcją kwadratową względem α, która nie
przyjmuje wartości ujemnych.
Nie mam pojęcia jak to rozwiazac

mieliśmy to na pierwszych cwiczeniach i zadał do domu.. tu
znalazłam coś podobnego
https://matematykaszkolna.pl/forum/103685.html ale nie pomaga mi to bo nie mam pojecia o tych zagadnieniach:(
Ela: Dziękuję niestety nie potrafię nadal zsyntezowac tych informacji

nie wiem od czego
zacząć...
miejmy nadzieję że takie zadanie nie pojawi się na kolokwium :'(