Grzech667:

nie wiem jak na rysunku pisać
licząc od lewego kąta przeciwnie do wskazówek zegara mamy kąty A,B,C
boki nazywamy od przeciwległych kątów
zatem podstawa to bok "c"; prawy bok nazywa się "a" i lewy bok to "b"
punkt styku środkowej z podstawą nazywa się "D"
przejdźmy do zadania:
|AD|=|DB|=1/2|AB|
środkową wyliczymy działając na wektorach, teraz nad każdą literką/literkami jest strzałeczka
oznaczająca wektor
|DC|=|DA|+b ∧ |DC|=|DB|+a równania dodajemy do siebie stronami
2|DC|=a+b+(|DA|+|DB|), |DA|+|DB|=0 gdyż mają przeciwne zwroty,więc
|DC|=
a+b2 na koniec możesz zapisać to równanie(rozwiązanie) bez strzałek
według mnie jest dobrze ale warto się jeszcze zastanowić