zadanie maturalne prosze o pomoc
dani: TREŚĆ: boki trojkata ABC sa rowne a,b,c. Oblicz dlugosc srodkowej poprowadzonej z wierzcholka A
do boku a.
zrobilem to tak ze oznaczylem srodkowa jako odcinek x. nastepnie dla kata gdzie srodkowa
dochodzi wyznaczylem wartosc (180−sinα) a wiec dla kata obok wystarczy dac wartosc 180 stopni
nastepnie porownalem pola obu trojkatow na ktore dzieli srodkowa i wyszly ze sa one rowne.
skoro srodkowa dzieli bok a na dwie rowne czesci oraz jest ona bokiem wspolnym dla obu
trojkatow (jak zreszta i bok a ) to wynika z tego fakt ze boki calego trojkata czyli "b" i "c"
musza tez byc rowne.
a wiec wywnioskowalem ze jest to trojkat rownoramienny i srodkowa opuszczona na bok "a" dzieli
go na polowy i jest zarazem wysokoscia tego trojkata
nastepnie zrobilem pitagorasa x2 + 1/4x2 = b2 po odpowiednim przeksztalceniu doszedlem do
obliczenia x.
PROSZE MI POWIEDZIEC CZY TO ZADANIE JEST ZROBIONE PRZEZEMNIE DOBRZE. POZDRAWIAM
26 wrz 22:25
Mila:
źle.
26 wrz 22:46
Mila:

AD środkowa
WΔADC:
| | 1 | | 1 | |
s2=b2+ |
| a2−2*b* |
| a*cosγ |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
(**) s2=b2+ |
| a2−ab*cosγ |
| | 4 | |
W ΔABC:
c
2=a
2+b
2−2ab*cosγ
2abcosγ=a
2+b
2−c
2
Podstawiam do (**)
26 wrz 23:08
26 wrz 23:17