Przekątna sześcianu oraz przekątna prostopadłościanu.
Auron: 1.Przekątna sześcianu o krawędzi a ma długość d=9. Objętość tego sześcianu wynosi...
2.Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni.
Krawędzie podstawy mają długości 3 i 4. Pole boczne bryły jest równe...
29 wrz 14:45
29 wrz 14:50
pigor: ..., np. tak :
1) niech x − nieznana długość krawędzi sześcianu, to ze wzoru na długość
jego przekątnej d=x
√3 (zauważ analogie do wzoru na przekątną kwadratu)
masz d=9 ⇒ x
√3= 9 /
2 ⇒ 3x
2=9*9 /:3 ⇒ x
2= 3
9 ⇒ x= 3
√3 ,
zatem
V= x
3= x
2*x= 27*3
√3=
81√3 − szukana objętość . ...
29 wrz 14:52
Auron: 2.Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni.
Krawędzie podstawy mają długości 3 i 4. Pole boczne bryły jest równe... − proszę o wyliczenie.
29 wrz 16:33
dero2005:

a = 3
b = 4
d =
√a2 + b2 =
√32+42 =
√25 = 5
h = d = 5
P
b = 2(a+b)*h = 2*7*5 = 70
29 wrz 20:16