Rozwiąż nierównośc
Dariia: Mam pytanie odnośnie zadania z tej strony
−−>
https://matematykaszkolna.pl/forum/56710.html
Rozwiąż nierówność: √x2+10x+25−|2x−6|>4
dlaczego w punktach 1,2 i 3
jest np., że
1) x+5 ≤ 0 więc −x−5
2x−6 < o więc −2x+6
i tak samo w 2 i 3 punkcie.
29 wrz 13:47
Basia:
bo √x2+10x+25 = √(x+5)2 = |x+5|
29 wrz 13:56
Basia:
a≥0 ⇒ |a| = a
a<0 ⇒ |a| = −a
jeżeli x+5<0 ⇒ |x+5| = −(x+5) = −x−5
jeżeli 2x−6<0 ⇒ |2x−6| = −(2x−6) = −2x+6
29 wrz 13:57
Dariia: Skąd wiadomo, że jest ≤,≥, <, > ?.
29 wrz 15:00
29 wrz 15:14
Basia: ale chyba nie o to Ci chodzi
jeżeli masz rozwiązać nierówność (równanie), w którym występuje |f(x)|
rozważasz dla każdej z nich dwa przypadki:
f(x)≥ 0 lub f(x)<0
innych możliwości nie ma
29 wrz 15:17
Dariia: Bardzo dziękuję,
1 paź 17:36