zad
fruu: Rozwiąż nierówność:
√x2+10x+25−|2x−6|>4
|x+5|−|2x−6|>4
kto pomoglby mi to wreszcie pojac?!
na jakie przypadki to rozpisac i jak je polaczyc?
13 wrz 20:08
Svanar:

musisz znaleźć miejsca zerowe wyrażeń w wartościach bezwzględnych, możesz je zaznaczyć na osi i
masz 3 przedziały: (−
∞, −5>, (−5, 3>, (3, +
∞), badasz znak każdej wartości bezwzględnej, potem
opuszczasz wartości i rozwiązujesz nierówność....
pamiętam aby na końcu sprawdzić czy wynik należy do założenia(przedziału)
13 wrz 20:13
fruu: chyba pojąłem
13 wrz 20:24
TOmek : |x+5|−|2x−6|>4
x= −5 2x=6 x=3
msc zerowe to −5, 3
Przedziały (−
∞,−5>, (−5,3>, (3,
∞)
1) dla (−
∞,−5>,
x+5 ≤0 więc −x−5
2x−6 < 0 wiec −2x+6
−x−5 − (−2x+6) > 4
−x−5+2x−6 >4
x−11>4
x>15
x ∊ (15,
∞)
Częsc wpolna przedziałow dla (−
∞,−5> i (15,
∞) to " nie ma"
2)dla (−5,3>
x+5 ≥ więc x+5
2x−6 ≤ 0 wiec −2x+6
x+5 +2x − 6 >4
3x>5
| | 5 | | 5 | |
Czesc wspolna (−5,3> i ( |
| ,∞) to ( |
| ,3> |
| | 3 | | 3 | |
3) dla (3,
∞)
x+5 > więc x+5
2x−6 > 0 wiec −2x+6
x+5 +2x −6>4
3x>5
| | 5 | | 5 | |
(−5,3> i ( |
| ,∞) to ( |
| ,3> |
| | 3 | | 3 | |
coś w tym stylu pewnie gdzie błąd zrobiłem ..
13 wrz 20:26
kachel: czekajta czekajta
13 wrz 20:26
TOmek : jaką masz odp. do 2?
13 wrz 20:26
kachel: takie pytanie czemu domykasz z prawej strony

?
13 wrz 20:27
kachel: nie jest lepiej z lewej
13 wrz 20:27
Godzio:
Coś zgubiłeś
13 wrz 20:28
Svanar: nie ma znaczenia gdzie domykasz.... ważne żeby całe R sprawdzic
13 wrz 20:29
kachel: czekajcie czekajcie

! |x+5|−|2x−6|>4 rozpisujemy to w 3 przedziały:
x(−
∞,−5) x<−5;3> <3,−
∞)
tak nei lepiej
13 wrz 20:30
kachel: poprawka
x(−∞,−5) x<−5;3) <3,−∞)
13 wrz 20:30
kachel: bym sprawdzil ale mi sie nei chce

ja domykam z lewej
13 wrz 20:31
TOmek : 3) dla (3,∞)
x+5 > więc x+5
2x−6 > 0 wiec 2x−6
|x+5|−|2x−6|>4
x+5 − 2x +6>4
−x+11>4
−x>−6
x<6
x∊(−∞,6)
Czesc wspolna dla (3,∞) i x∊(−∞,6) to (3,6)
na bank nie wyjdzie tyle co Godzio pisał ...
13 wrz 20:31
TOmek : oczywiscie ,ze tak można, wazne ,ze sprawdzasz całe R
13 wrz 20:32
TOmek : √x2+10x+25 jak to rozpisać na wart. bezwzględna
13 wrz 20:33
Godzio: |x+5|−|2x−6|>4
Zakład

? Ja jednak wole robić tak jak zawsze

x∊(−
∞,−5)
−x − 5 − (−2x + 6) > 4
−x − 5 + 2x − 6 > 4
x > 15
x∊<−5;3)
x + 5 − (−2x + 6) > 4
x + 5 + 2x − 6 > 4
3x − 1 > 4
x∊<3,−
∞)
x + 5 − 2x + 6 > 4
−x + 11 > 4
−x > −7
x < 7
13 wrz 20:33
Godzio:
TOmek ale te oba co napisał to jest to samo
√x2 + 10x + 25 =
√(x + 5)2 = |x +5|
13 wrz 20:34
Svanar: tomek:
(x+5)2
13 wrz 20:34
TOmek : wybaczcie nie "zczaiłem"
13 wrz 20:34
TOmek : i tak wazne ,ze zapytałem, przeciez to kochany wzór ...
13 wrz 20:35
TOmek : Godzio na pewno Ci dobrze wyszŁO?
13 wrz 20:35
Godzio:
Tak
13 wrz 20:37
TOmek : Nie
13 wrz 20:37
kachel: godio pozadnyy domyka z lewej
13 wrz 20:37
TOmek : 4−11 dla mnie to
−6
13 wrz 20:38
13 wrz 20:39
TOmek : to jest czesto na maturze roz. juz wiem dlaczego, bo czlowiek głupieje. I nawet dodawnie mu
sprawia problem ^^
13 wrz 20:40
kachel: potwierdzam wtnik (5/3;7)
13 wrz 20:40
TOmek : pierwszy raz widze tę stronke
13 wrz 20:40
TOmek : ja juz tez potwierdzam
13 wrz 20:40
kachel: od jutra pomagam i w calkach jutro wiesiek nam je wprowadza w lo
13 wrz 20:41
TOmek : Godzio Ty masz fajnie, poziom roz. w szkole a ja sam musze ogarniac materiał, ale przyznasz ,ze
daje nawet rade? xD
13 wrz 20:43
Godzio: no dajesz dajesz

a ile masz matematyk w tygodniu ?
heh wiesiek
13 wrz 20:46
TOmek : 3 matmy więc nie jest aż tak źle
13 wrz 20:47
TOmek : chcielibyscie miec takiego nauczyciela jak ja ^^
13 wrz 20:48
TOmek : młodziutka po studiach,a jakie ciałko, hoho
13 wrz 20:49
Godzio:
Taa
13 wrz 20:49
kachel: ja mam 11 matem LO 7 wrocław MAT − FIZ − CHEM

!
13 wrz 20:49
kachel: ale w tym ma 2 przygotowanai do matury z anusiaka ostatnei wyd 93 r i gdowski
13 wrz 20:50
kachel: x
2+3=0 wbrew pozora ma 2 rozwiazania kto mi powie jest cox

!
13 wrz 20:51
Godzio:
weź 11 matematyk

rzeźnia
13 wrz 20:51
kachel: nie no, dzis skonczyliśmy liczby zespolone
13 wrz 20:52
TOmek : a Ty Godzio ile masz?
13 wrz 20:52
TOmek : lo i liczby zespolone? lol
13 wrz 20:52
kachel: x2+3= x2−(−3)= x2−(3i2)= (x−√3i)x+√3i)
13 wrz 20:53
kachel: to klasa autorska

zgadza sir to com zem napisal
13 wrz 20:53
Godzio: ja mam 5 ...
przy 11 h to mozna przerobic polowe zakresu studiów
13 wrz 20:53
kachel: w na paoczatku kl 2 mialem juz cala tyge zrobiona a w 2 zakonczylismy pochodnymi − 1,2,3
pochodna itp
13 wrz 20:54
kachel: juz nie licze monotoniczności starymi sposobami od tego mam pochodna
13 wrz 20:55
Godzio:
już nie dobijaj człowieka

niektórzy muszą w domu nadrabiać dobrze że chociaż mam świetnego
nauczyciela ...
13 wrz 20:55
kachel: biedne moje dziewcyzny z klasy jutro znow ciemna magia dla nich
13 wrz 20:56
oskp:
13 wrz 21:10